Agenda

Binnenkort!  

Bekijk de nieuwe kalender voor meer concerten hier!

2023                                                                                                                                                    ^

zo 4 juni 2023, 11.00 uur – Pimp My Organ V
Sinds de revisie van het Fokker-orgel in 2009, is het instrument aan te sturen via een laptop. Later zijn ook luidsprekers geïnstalleerd waarmee extra geluidsbronnen – zoals andere elektronische instrumenten of vooraf opgenomen geluid – aan de klank van het orgel kunnen worden toegevoegd. Het zo ‘opgepimpte’ orgel is daardoor een vrijwel onbegrensde klankmachine. Componisten als Marc Sabat en Steffen Krebber gebruiken de laptop als een moderne variant op de pianola; een pianola die geen last heeft van de fysieke beperkingen van een menselijke bespeler zoals het hebben van slechts tien vingers en een beperkte vingervlugheid. | Ere Lievonen en diverse componisten, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 21 mei 2023, 11.00 uur – De grenzen van de middentoonstemming
Huilende wolfskwinten, loepzuivere kleine tertsen en Vieltönige Musik waarin die vervaarlijke kwinten minder woest loeien. Welkom in de wonderlijke wereld van de middentoonstemming, die organist Laurens de Man en violiste Ruña ’t Hart doen herleven, met dank aan het Fokker-orgel. Laurens de Man licht de muziek toe en helpt de luisteraar zo op weg. Op het 31-toonsorgel klinkt de muziek van voor Bachs dagen – dus vóór de inmiddels gebruikelijke gelijkzwevende stemming – zoals ze werd bedoeld.
Laurens de Man, Fokker-orgel / Ruña ‘t Hart, viool

Lees meer >>>

zo 2 april 2023, 11.00 uur – Lost in meditation met Rutger Muller
Componist Rutger Muller maakt kalm verglijdende soundscapes bevolkt met elektronisch bewerkte klanken. Omdat zijn focus meer ligt op de kleur en de innerlijke beweging van de klank dan op melodie of samenklank, inspireren zijn klanksculpturen tot een meditatieve luisterhouding. Mullers werk glijdt zonder grote dramatische conflicten voorbij als een langzaam verkleurende film; als een theatraal belevingsritueel met de mystieke rust van een natuurervaring.
Rutger Muller, Fokker-orgel via laptop / Dodo Kis, blokfluit / Wen Chin Fu, cello

Lees meer >>>

za 11 maart 2023, 11.00 uur Kurtág door orgeloren
Tijdens het meerdaagse Kurtág Festival speelt organist Ere Lievonen werken van György Kurtág en enkele andere Hongaarse componisten, zoals György Ligeti, op het 31-toonsorgel en piano. In het oeuvre van György Kurtág speelt het orgel een bijrol. Dat is best opvallend, voor een componist die Bach adoreert en maar liefst negen boeken met Játékok (‘spelletjes’) voor piano heeft geschreven. Organist Ere Lievonen bewijst met dit avontuurlijke programma niettemin dat het historische Fokker-orgel een bijzonder en waardevol perspectief op Kurtág kan openen. | Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 5 maart 2023, 11.00 uur – Huygens’ Cosmotheoros
Voor gitarist Melle Weijters is het een langgekoesterde wens om een concert te geven met het werk van Christiaan Huygens (1629-1695) als thema. Weijters oogstte al eerder met zijn microtonale gitaren veel bewondering. Nu biedt hij dit droomprogramma dat van het 31-toonsysteem voert naar de science-fiction van David Bowies Space Oddity. De erfenis van Christiaan Huygens beperkte zich niet alleen tot het 31-toonsysteem. Zo schreef hij Cosmotheoros waarin plaats was voor leven op andere planeten en waarin de 31-toonstemming de klank van het universum zou zijn. Deze gedachte komt tot klinken in werken van Huygens en fantasierijke geesten als Charles Mingus en Gustav Holst.
Melle Weijters, microtonale gitaren & Fokker-orgel - m.m.v. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 5 February 2023, 11.00 uur – Indian music and beyond
Ga mee op muzikaal avontuur! Ere Lievonen speelt met twee uitmuntende vertolkers van Indiase muziek. Lenneke van Staalen en Heiko Dijker worden ook in India zelf tot de top gerekend. In Indiase klassieke muziek speelt men in harmonie met de sfeer van de tijd van de dag. Dat hoor je terug in het toonmateriaal, sfeer en tempo van de grotendeels geïmproviseerde muziek. Zo klinken naast een klassieke Noord-Indiase ochtendraga ook door Indiase muziek geïnspireerde composities op het programma van o.a. Clarence Barlow, JacobTV, Claude Debussy en Sinta Wullur.
Lenneke van Staalen, Indiase viool / Heiko Dijker, tabla / Ere Lievonen, Fokker-orgel
13.15 uur – Lecture-performance Heiko Dijker - Gratis toegang
Lees meer >>>


2022                                                                                                                                                    ^

zo 11 december 2022, 11.00 uur – Distorted Reality
Distorted Reality is in de microtonale wereld van Ensemble SCALA een continu gegeven. De muziek in dit programma varieert enorm: van post minimal (Billy Alves), via compromisloos oriëntaals (Giacinto Scelsi) tot hoekig en strak (Joke Kegel). Wat alle werken verbindt, is dat ze zweven in microscopische kleine intervallen, ver weg van de vertrouwde klassieke toonsoorten. Elke melodie en elke samenklank transformeert onder de druk van het prisma van de microtonaliteit in een ragfijne regenboog van kleur en klank die uitnodigt tot een nieuwe luisterhouding. | Ensemble SCALA

Lees meer >>>

zo 27 nov. 2022, 11.00 u. Featuring the Quarter-tone Extended Clarinet!
De Amerikaanse virtuoze en energieke klarinettist Gregory Oakes presenteert zijn nieuwe 'quarter-tone extended clarinet' die onlangs speciaal voor hem is gemaakt. De polymicrotonale klanken die zullen ontstaan tussen zijn kwarttoonklarinet en de vijfdetonen van het Fokker-orgel vormen de basis van dit buitengewone concert. Samen met Fokker-organist Ere Lievonen en componist/fluitist Ned McGowan speelt hij een daverend programma waarbij het experiment niet geschuwd wordt. Op het programma staan werken van o.a. Ned McGowan, Christopher Hopkins, Alan Theisen en Miika Hyytiäinen.
Gregory Oakes, quarter-tone extended clarinet / Ned McGowan, fluiten / Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>


OP UITNODIGING - zo 9 oktober 2022, 11.00 uur – Ode aan Leo de Vries
Tijdens dit besloten concert zal de reportage die door Stichting Huygens-Fokker is gemaakt over violist/componist/muziektheoreticus Leo de Vries (1924-2018) voor het eerst worden vertoond. Aansluitend zullen er enkele werken van Leo de Vries worden uitgevoerd op Fokker-orgel en viool.
met o.a. Ere Lievonen, Fokker-orgel

zo 9 oktober 2022, 11.00 uur – In Memoriam Adriaan Fokker
Op 24 september 1972 (50 jaar geleden) overleed Adriaan Fokker, professor natuurkunde aan de Universiteit Leiden en geestelijk vader van het orgel met niet de gebruikelijke 12, maar 31 tonen per octaaf. Zijn enthousiasme voor dit 31-toonssysteem inspireerde in de jaren '50 in Nederland meerdere componisten, onder wie Paul Christiaan van Westering, die tevens de eerste organist van het Fokker-orgel was. Ere Lievonen, de huidige vaste organist van het Fokker-orgel, geeft een hommage aan Fokker, die zelf als amateurcomponist een bescheiden oeuvre ter promotie van zijn instrument naliet.
Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

GEANNULEERD - zo 18 september 2022, 11.00 uur – Distorted Reality
Verplaatst naar 11 december.

OP UITNODIGING zo 10 juli 2022, 11.00 uur – Anton de Beer en meer
Deze ochtend zal een presentatie en een besloten concert plaatsvinden rond de voormalige organist (jaren '70 en '80) van het Fokker-orgel, Anton de Beer, waarbij tevens de geschiedenis van de 31-toonsmuziek wordt uitgelicht. Na het Fokker-orgelconcert met o.a. werken van Anton de Beer, Hans Kox, Henk Badings en Danny de Graan zingt een Portugees koor o.l.v. Edgar Saramago (met enkele oud-leerlingen van De Beer) de a capella werken Pater Noster en Ave Maria van Anton de Beer.

GEANNULEERD - zo 29 mei 2022 – Huygens’ Cosmotheoros
Verplaatst naar 5 maart 2023.

zo 1 mei 2022, 13.30 uur – Ontregelende 31-toonsmuziek van jazztrio Dsilton
Na het zeer succesvolle optreden van microtonale jazz improvisator Georg Vogel (1988) tijdens MicroFest Amsterdam 2019 in het Muziekgebouw is hij dit jaar terug met de Oostenrijkse musici David Dornig en Valentin Duit, waarmee hij al jaren het duizelingwekkende jazztrio Dsilton vormt. Vogel zal deze ochtend via zijn M-Claviton het Fokker-orgel bespelen. Het Weense trio brengt o.a. werken ten gehore van hun nieuwe CD, waarin zij jazz, progressieve rockelementen, traditionele Alpenmuziek, polyfonie en seriële 31-toonscomposities combineren. Kortom, een fascinerende muzikale reis!
Georg Vogel, Fokker-orgel / David Dornig, 31-toonsgitaar / Valentin Duit, drums
Lees meer >>>

zo 1 mei 2022, 11.00 uur – The Organic Time Machine
Het Fokker-orgel is een soort teletijdmachine. Door zijn unieke bouw kan het Fokker-orgel als geen ander instrument door de tijd reizen en de ontwikkelingen van stemmingen en stijlen hoorbaar maken. Dat is precies wat organist Laurens de Man en componist/performer Marnix Vinkenborg doen. Beginnend bij middeleeuwse dansmuziek nemen ze de luisteraar mee via Bach, klassiek en romantiek naar de 20e-eeuwse wereld van Adriaan Fokker, de hedendaagse live electronics en improvisatie. Laurens de Man en Marnix Vinkenborg vormen een creatief duo dat bezwerende klanken, spannende muziekgeschiedenis en bedwelmende soundscapes onder één noemer kan brengen.
Laurens de Man, Fokker-orgel - m.m.v. Marnix Vinkenborg, live electronics

Lees meer >>>

zo 10 april 2022, 11.00 uur – Noordse Klanken
Een fascinerende orgeltocht door de Scandinavische landen. De Fin Ere Lievonen, vaste organist van het Fokker-orgel, verkent de volksmuziek en de gecomponeerde orgelwerken uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland. De overgang van het liefdevolle Rukous van Sibelius’ generatiegenoot Oskar Merikanto naar de avant-gardistische werken uit het Livre d’orgue van de Zweed Bengt Hambraeus voelt als een cultuurschok, maar onder de handen van Lievonen zou er zomaar een gemeenschappelijke deler boven kunnen komen drijven. De uitmuntende violiste Jellantsje de Vries vergezelt hem op de traditionele Noorse Hardangervedel.
Ere Lievonen, Fokker-orgel - m.m.v. Jellantsje de Vries, Hardangervedel (Hardingfele)
Lees meer >>>

zo 27 maart 2022, 11.00 uur & 13.30 uur – My Heart's in the Highlands
Het grote orgeltalent Laurens de Man belicht in dit concert een vrij onbekende kant van Arvo Pärt. Het orgel dient in Pärts oeuvre hoofdzakelijk als begeleidingsinstrument voor vocale muziek, maar in de jaren 80 componeerde hij ook een reeks werken voor orgel solo. Laurens de Man (1993), die al sinds 2012 hoofdorganist is van de Janskerk in Utrecht, excelleert in werken als Trivium en Annum per annum. En dan krijgt De Man ook nog gezelschap van twee bijzondere gasten.
Laurens de Man, Fokker-orgel - m.m.v. Maarten Engeltjes, countertenor / Tai Murray, viool

Lees meer >>>

zo 13 maart 2022, 13.30 uur De microtonen van Anatolië
In veel muziekstijlen, zoals traditionele Turkse muziek, is een vorm van microtonaliteit een vanzelfsprekendheid. Dit past perfect bij het Fokker-orgel. Samen met de Turkse gitarist Tolgahan Çoğulu, die een akoestische microtonale gitaar ontwikkelde, verkent Fokker-organist Ere Lievonen de wereld van de traditionele en moderne Turkse muziek. Lievonen en Çoğulu vertolken volksmuziek en nieuwe werken van onder anderen Cengiz Arslanpay en Ardashes Agoshian.
Tolgahan Çoğulu, microtonale gitaar / Ere Lievonen, Fokker-orgel
15.00 uur – Lecture-performance Tolgahan Çoğulu - Gratis toegang
Lees meer >>>

zo 13 maart 2022, 11.00 uur – HyperTheremin meets HyperOrgan
Het Fokker-orgel aangestuurd door computers is bekend terrein. Maar dat het instrument tot leven komt door een paar zwevende handen is nieuw. Componist Jan-Bas Bollen brengt met zijn HyperTheremin elektronische muziek gecombineerd met visuals naar een nieuw level. Als een dirigent zonder orkest laat hij de muziek van het orgel samenvallen met zijn eigen klankwerelden en klankbeelden. Alsof het grootse orgel opeens een soort Theremin is geworden. Dat biedt vrijheid en ongekende mogelijkheden. Op deze manier geeft hij je een hallucinerende oorwassing.
Jan-Bas Bollen, Fokker-orgel aangestuurd door HyperTheremin

Lees meer >>>

GEANNULEERD - zo 23 januari 2022 Huygens’ Cosmotheoros
Verplaatst naar 29 mei 2022.

 

2021                                                                                                                                                    ^

zo 12 december 2021, 13.30 uur – De tijdgenoten van Badings
Prijswinnend organist Laurens de Man is als tweede organist van het Fokker-orgel terug in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ. Ditmaal staan de tijdgenoten van Henk Badings centraal. Naast een werk voor het 31-toonsorgel van Badings zelf, een componist die relatief veel werken in de 31-toonsstemming heeft gecomponeerd, staan er op het programma orgel- en pianowerken van Nederlandse componisten als Willem Pijper, Kees van Baaren, Herman Strategier en Rudolf Escher, die alle in de middentoonstemming uitgevoerd worden. Alleen dit feit al maakt het concert bijzonder.
Laurens de Man, Fokker-orgel (m.m.v. een gastmusicus)
Lees meer >>>

zo 12 december 2021, 11.00 uur Trio SCALA uitgelicht
Speciaal voor dit concert wordt de 'harde kern' van Ensemble SCALA uitgelicht, namelijk het microtonale instrumententrio, bestaande uit 31-toonsgitaar, 96-toonspiano en 31-toonsorgel. Gitarist Stefan Gerritsen, pianiste Anne Veinberg en organist Ere Lievonen voeren trio's, duo's en solowerken uit en geven de toehoorders een mooie gelegenheid om deze markante instrumenten beter te leren kennen. Op het programma staan o.a. werken van Joachim F.W. Schneider en Juan Felipe Waller.
Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar / Anne Veinberg, Carrillo-piano / Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>


GEANNULEERD - zo 12 december 2021 De microtonen van Anatolië

Verplaatst naar 13 maart 2022, 13.30 u.

zo 23 oktober 2021, 11.00 uur Sweelinck, Bach and Beyond
Organist Laurens de Man (1993) neemt de luisteraar in dit programma mee op een 45 minuten durende reis. Van Sweelinck naar Bach via de lijn van leraar-leerling en verder terug in de tijd naar Vicentino, de grondlegger van de 31-toonssysteem. Vervolgens maakt De Man een uitstap naar een aantal 20ste eeuwse Nederlandse componisten die de specifieke mogelijkheden van het orgel benut hebben. Tot slot volgen we de route van Sweelinck naar Bach in omgekeerde volgorde terug.
Laurens de Man, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 26 september 2021, 11.00 uur Fokker organ revisited!
Organist en componist Jacob Lekkerkerker keert na vier jaar terug naar de Kleine Zaal van Muziekgebouw om het Fokker-orgel te bespelen. Ditmaal neemt hij altviolist Oene van Geel mee. Hoogtepunt van de ochtend is de première van Lekkerkerker’s compositie met vijfhonderd jaar klankgeschiedenis van Amsterdamse orgels en klokken. Op het programma staat tevens muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck, een werk van Hans Eugen Frischknecht uit het markante repertoire van het Fokker-orgel en een improvisatie van Lekkerkerker en Van Geel op Samuel Barber’s Adagio for Strings.
Jacob Lekkerkerker, Fokker-orgel / Oene van Geel, altviool
Lees meer >>>

ONLINE! - zo 11 juli 2021, 20.00 uur – Laboratonium 4
Ook de vierde editie van het Laboratonium zal in het teken staan van het experiment met (micro)tonen. Zo staat nieuw werk van verschillende jonge en gearriveerde componisten op het programma, waarbij het Fokker-orgel wordt aangestuurd door een computer. Met werken voor het Fokker-orgel van Guus Janssen, Boris Bezemer, Bart van Dongen, Wouter Snoei en René Uijlenhoet.
met o.a. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 27 juni 2021, 11.00 uur Romantiek in middentoonstemming
Eerste organist van het Fokker-orgel én rots in de microtonale branding Ere Lievonen presenteert deze ochtend het muzikale resultaat van een meerjarig onderzoeksproject van Stichting Huygens-Fokker om romantisch orgelrepertoire in de middentoonstemming uit te voeren waarbij doormoduleren wél mogelijk is. Aan alleskunner Ere Lievonen de nobele taak om de bevindingen te verklanken. Op het programma staan werken van beroemde negentiende-eeuwse componisten als Anton Bruckner en César Franck.

Ere Lievonen, Fokker-orgel (m.m.v. een gastmusicus)

Lees meer >>>

GEANNULEERD - zo 30 mei 2021 – Jazztrio Dsilton speelt 31-toonsmuziek
Verplaatst naar 1 mei 2022, 13.30 u.

ONLINE! - do 6 mei 2021, 20.00 uur – Age-hopping - Laurens de Man
Beroemde orgelcomponisten als J.S. Bach en G. Frescobaldi waren vertrouwd met harmonieën in de middentoon, klanken die men tegenwoordig afwijkend vindt. Vroege twintigste-eeuwers als Béla Bartók en Hugo Distler – een grote naam in het Duitse orgelrepertoire – worden in tijdens dit concert automatisch door Laurens de Man in de middentoonstemming gespeeld. En de composities van natuurkundige Adriaan Fokker, de initiator van het Fokker-orgel (1950), klinken in het 31-toonssyteem.
Laurens de Man, Fokker-orgel | LINK
Lees meer >>>

GEANNULEERD - zo 2 mei 2021, 11.00 uur Trio SCALA uitgelicht
Verplaatst naar 12 december 2021.

GEANNULEERD - zo 11 april 2021 Romantiek in middentoonstemming
Verplaatst naar 27 juni 2021.

GEANNULEERD - za 20 februari 2021, 11.00 uur Kurtág door orgeloren
Verplaatst naar 11 maart 2023.

GEANNULEERD - 17 januari 2021, 11.00 uur – De tijdgenoten van Badings
Verplaatst naar 12 december 2021.

2020                                                                                                                                                    ^

zo 13 december 2020, 11.00 & 13.00 uur – Hommage aan Lemkes & Vos
Joseph Puglia en Emmy Storms, twee topviolisten, geven een historisch concert met werk voor vioolduo en begeleiding, gecomponeerd in de middentoonstemming en de 31-toonsstemming. Zij brengen hiermee een hommage aan het bekende Nederlandse vioolduo Bouw Lemkes (1924-2016) en Jeanne Vos (1926-2000). Op verzoek van Joseph Puglia klinkt tevens een reprise van het monumentale 'Synaesthesia Suite' van Kate Moore, dat in 2014 speciaal voor hem is gecomponeerd.
Joseph Puglia & Emmy Storms, viool - m.m.v. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>> 


zo 4 oktober 2020, 11.00 uur Anne Veinberg in de hoofdrol
Anne Veinberg (1986) is als pianiste van Ensemble SCALA een bekende in het Muziekgebouw. Zij is een prijswinnende pianiste met lef die de theatrale kant van muziek niet schuwt. Ter opening van seizoen 2020-2021 zal Veinberg een concert geven op het Fokker-orgel, de Carrillo-piano en een conventionele vleugel. Daarnaast zal zij musiceren met de Mexicaanse componist/laptop-kunstenaar Felipe Ignacio Noriega. Op het programma staan werken van Felipe Ignacio Noriega, Christopher Trapani, improvisaties van Anne Veinberg zelf en nog veel meer. Een niet te missen ervaring!
Anne Veinberg, Fokker-orgel, piano & Carrillo-piano
Lees meer >>>

GEANNULEERD - zo 3 mei 2020, 11.00 uur – Hommage aan Lemkes & Vos
Verplaatst naar 13 december 2020.

GEANNULEERD - zo 19 april 2020, 11.00 uur – My Heart's in the Highlands
Verplaatst naar 27 maart 2022.

GEANNULEERD - zo 5 april 2020, 11.00 uur – Laboratonium 4
Verplaatst naar 11 juli 2021.

zo 1 maart 2020, 11.00 uur – The Americans
Dat ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan de microtonale muziek al geruime tijd sterk in de belangstelling staat is af te leiden aan de vele initiatieven die daar op dit gebied worden ontplooid. De voorkeuren voor microtonale systemen kunnen echter wel per regio verschillen. Om deze reden speelt Ensemble SCALA een dwarsdoorsnede van de diverse microtonale muziekstijlen die op het Amerikaanse continent te vinden zijn.
Ensemble SCALA

Lees meer >>>

zo 19 januari 2020, 11.00 uur – Consonanze Stravaganti
Onder de titel 'Conzonanze Stravaganti' zal de jonge en getalenteerde organist Laurens de Man een bijzonder orgelconcert geven. Voor zijn eerste kennismaking als organist met het 31-toonsorgel heeft hij werken geselecteerd uit verschillende stijlperiodes, met op het programma componisten die, zoals hij het zelf omschreef, 'de scherpe kantjes van de middentoonstemming opzochten'. Een mooie uitdaging voor een musicus die voor zijn jonge leeftijd al zeer ervaren is.
Laurens de Man, Fokker-orgel

Lees meer >>>

2019                                                                                                                                                    ^

zo 1 december - MicroFest Amsterdam 2019  >>>

De onderstaande concerten zijn 13,50 euro, een passe-partout voor de hele festivaldag kost 33 euro.

Lees meer >>>

11.00 uur – Contrasten
Vokalprojekt 31 bijt de spits af met het openingsconcert van de MicroFest Amsterdam 2019, een eendaags festival voor microtonale muziek, door een luisterrijk programma uit te voeren waarin 31-toonsmuziek voor zang van 1950 tot heden centraal staat. Het vermogen van de menselijke stem om microtonen te zingen wordt hierbij door Vokalprojekt 31, dat zal worden begeleid door het Fokker-orgel, in diverse composities aangetoond.
Vokalprojekt 31, m.m.v. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

13.30 uur – Clarinets in Space

Gratis toegankelijk

Lees meer >>>

15.00 uur – Harry Partch - Lecture 1942

Het Scordatura Ensemble is terug met een bijzondere concert. Onlangs werd een opname uit 1942 ontdekt met daarop uniek materiaal. Te horen is de Amerikaanse componist Harry Partch die zijn muziek introduceert en zijn zelf ontworpen 43-toonssysteem. In dit concert zijn naast Kithara I, Adapted Viola en Adapted Guitar I, tevens het gloednieuwe Chromelodeon (een omgebouwd harmonium) te horen, dat in 'Lecture 1942' een centrale rol speelt.

Lees meer >>>
16.30 uur – De muziek van Georg Vogel (lecture recital)

Gratis toegankelijk

Lees meer >>>
20.15 uur – The Evening of the Microtone
Als klap op de vuurpijl sluit Ensemble SCALA het festival af met het concert 'The Evening of the Microtone', waarin de vele facetten van microtonaliteit naar voren zullen komen. Microtonale muziek in diverse stijlen. Op het programma staan nieuwe composities van Julia Werntz en Piet-Jan van Rossum, aangevuld met werken uit het repertoire van Ensemble SCALA dat in de afgelopen negen jaar is opgebouwd. Kortom, een bonte avond vol microtonen!

Lees meer >>>

 

zo 10 november 2019, 11.00 uur – Bruckners orgelwerken
Anton Bruckner werd bij leven vooral beschouwd als die fenomenale organist van onder andere de Sankt Florian in Linz. Hij werd ook in het buitenland uitgenodigd voor concerten in onder andere de Notre Dame in Parijs en de Londense Royal Albert Hall. Maar los van wat jeugdwerken zijn er weinig orgelcomposities van zijn hand. Gelukkig maakte componist Sigfrid Karg-Elert orgelbewerkingen van Bruckners symfonieën en componeerde hij een Bruckneriaans Adagio.
Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 29 september 2019, 11.00 uur – Carte Blanche voor Ere Lievonen
In het najaar van 2019 is het precies 10 jaar geleden dat organist Ere Lievonen zijn eerste concert gaf op het gerenoveerde Fokker-orgel. Sinds 2009 is hij de vaste organist van dit bijzondere 31-toonsorgel dat zich in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ bevindt. De hoogste tijd om hem in de schijnwerpers te zetten met een carte blanche concert. Op het programma staan onder andere werken van Bernardo Storace, Juhani Nuorvala, Pier Damiano Peretti en composities van Ere Lievonen zelf, die door hem en drie gastmusici worden uitgevoerd.
Ere Lievonen, Fokker-orgel & klavecimbel
(m.m.v. meerdere blokfluitisten)
Lees meer >>>

zo 26 mei 2019, 11.00 uur – De goddelijke routine (Andriessen Festival)
In het oeuvre van Louis Andriessen neemt het orgel geen prominente plaats in: slechts één orgelwerk staat er op zijn naam. Hij componeerde De goddelijke routine – typische Andriessen-titel – voor de 125e geboortedag van zijn vader, componist Hendrik Andriessen, in 2017. Ere Lievonen speelt een bijzonder programma op orgel en klavecimbel met werken van zowel vader als zoon Andriessen, aangevuld met muziek van Andriessens oud-leerlingen Martijn Padding en Calliope Tsoupaki.
Ere Lievonen, Fokker-orgel & Klavecimbel
Lees meer >>> 

zo 12 mei 2019, 11.00 uur – The Theremin Stories
Carolina Eyck, één van de beste vertolkers op de theremin ter wereld, staat deze ochtend als gastmusicus centraal in een concert rond dit mysterieuze instrument. In 2019 is het namelijk precies honderd jaar geleden dat de theremin door Léon Theremin werd uitgevonden, een elektronisch muziekinstrument waarbij de speler het instrument niet aanraakt. Carolina Eyck (1987) zal met 'The Theremin Stories' een overzicht geven van hoe de theremin tijdens de afgelopen honderd jaar heeft geklonken. Zij wordt daarbij begeleid door organist Ere Lievonen en componist Wouter Snoei. 
Carolina Eyck, theremin / Ere Lievonen, Fokker-orgel / Wouter Snoei, electronics
Lees meer >>> 

zo 14 april 2019, 11.00 uur – Jan Hage bedwingt het 31-toonsorgel
De speciale gastmusicus van dit ochtendconcert is de bekende Nederlandse organist Jan Hage, die een warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek is. In 1995 werd hij benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag en in 2011 van de Domkerk in Utrecht. Aan Jan Hage nu de taak om alle 31 zwart-wit-blauwe toetsen in het octaaf van het Fokker-orgel te bedwingen. Het programma bevat werken uit het repertoire van het 31-toonsorgel, composities uit de eerste helft van de vorige eeuw, oude muziek en twee improvisaties van Jan Hage.
Jan Hage, Fokker-orgel

Lees meer >>> 

zo 3 maart 2019, 11.00 uur – Microfobia
Wie is er bang voor kleine toonsafstanden? Met dit nieuwe programma zet Ensemble SCALA de (micro)toon door composities uit te voeren die alle gebaseerd zijn op een verschillende verdeling van het octaaf. Zo klinken er naast de vijfdetonen van het 31-toonssysteem ook kwarttonen van het 24-toonssysteem, derdetonen van het 19-toonssysteem en de volledig zuivere tonen van de boventoonreeks. Op het programma staat o.a. nieuw werk van de componist Sebastian Dumitrescu en een geleide improvisatie van Melle Weijters in 'just intonation' voor het voltallige Ensemble SCALA!
Ensemble SCALA

Lees meer >>>

zo 13 januari 2019, 11.00 uur – Renaissance & de 21ste eeuw
Vokalprojekt 31, begeleid door Ere Lievonen op het 31-toonsorgel, is een baanbrekend ensemble van vijf vocalisten, dat 31-toonsmuziek uit de Renaissance, vroege Barok en de huidige eeuw uitvoert. Zo staat Vokalprojekt 31 wederom garant voor uitvoeringen van eigenzinnige werken uit het tijdperk van de middentoonstemming én de 21ste eeuw. De vier 31-toonsmadrigalen uit 1555 van de Italiaanse componist Nicola Vicentino en enkele madrigalen van Carlo Gesualdo mag u niet missen. Hedendaags werk van Miranda Driessen, Fabio Costa en Andreas Arend zal ook worden uitgevoerd. Kom luisteren!

Vokalprojekt 31 / m.m.v. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>


2018                                                                                                                                                    ^

zo 11 november 2018, 11.00 uur – Het Euler-orgel van Fokker
Dat professor Adriaan Fokker het 31-toonsorgel in 1950 heeft laten bouwen is bekend. Maar dat hij in 1943 als curator van het Teylers Museum mede het initiatief nam om het zogenaamde Euler-orgel te laten bouwen, weten slechts weinigen, ook aangezien het orgeltje al sinds lange tijd onspeelbaar is. Een prachtige gelegenheid om 75 jaar na de oplevering van het Euler-orgel te onderzoeken hoe het instrument ooit heeft geklonken! Met historische werken van Jan van Dijk, Henri Carf en Martin J. Lürsen én een nieuw werk van componist Gijsbrecht Roijé.
Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>> 

zo 30 september 2018, 11.00 uur – Dans, Dans, Dans!
Het nieuwe seizoen Fokker-orgelconcerten wordt de spits afgebeten met een programma waarin de dans centraal staat. Drie dansers zullen choreografieën uitvoeren op muziek die organist Ere Lievonen speelt op het 31-toonsorgel. Voor de gelegenheid gaat de glaswand van de Kleine Zaal open, zodat de dansers vrij zijn om zowel binnen als buiten de zaal te dansen. De werken op het programma sluiten op bijzondere wijze aan op 'dans', omdat de componisten allen ooit als muzikaal begeleider verbonden waren aan een dansacademie, zoals Martijn Padding, Christina Oorebeek, Martin Lo-A-Njoe en anderen.
Ere Lievonen, Fokker-orgel
/ Anne Veinberg, Carrillo-piano
Lees meer >>>

zo 13 mei 2018, 11.00 uur Laboratonium 3
Ook dit seizoen organiseert Stichting Huygens-Fokker weer een concert vol nieuwe composities en experimenten voor 31-toonsorgel, 96-toonspiano, laptop & electronics. Zo staat op het programma een nieuw werk van componist Ned McGowan, waarin een ontstemd straatorgeltje uit Mexico centraal staat. Hans Leeuw bespeelt de electrumpet, Melle Weijters laat optelakkoorden horen en duo Off<>zz spelen een nieuwe impro-compositie. Tevens de première van een compositie van de Zuid-Afrikaanse componist Michael Blake, waarbij trommelklanken uit het Fokker-orgel komen. En nog veel meer!

Ere Lievonen, Fokker-orgel / Anne Veinberg, Carrillo-piano / diverse componisten, laptop

Lees meer >>>  

do 10 mei 2018, 20.15 uur Joseph Puglia: Music and Movements
Viool en elektronica vormen geen alledaags koppel. Topviolist Joseph Puglia, zielsverwant van het Muziekgebouw, laat horen hoe spannend die combinatie kan zijn. Zo plaatste Henk Badings al in 1959 een violist tussen twee soundtracks. Zijn Capriccio is toekomstmuziek uit het verleden, maar staat nog altijd als een huis. Kate Moore componeerde haar caleidoscopische Synaesthesia Suite (2014) voor Puglia, nu te horen in een bewerking voor het Fokker-orgel en dus in middentoonstemming. Beweging is het thema dat alle vier de werken in dit concert prachtig met elkaar verbindt.

Joseph Puglia, viool / Kate Moore, registers Fokker-orgel

Lees meer >>> 

zo 8 april 2018, 11.00 uur Ligeti Festival
Speciaal voor dit concert arrangeerde Ere Lievonen, de vaste bespeler van het Fokker-orgel, piano- en klavecimbelwerken van György Ligeti voor het unieke 31-toonsorgel. Daarnaast wordt in het programma aandacht besteed aan de door Ligeti bewonderde componist Conlon Nancarrow, die met zijn ‘Study No. 21’ voor pianola een voor mensenhanden onspeelbaar stuk componeerde. Verder op het programma intrigerende werken van Mauricio Kagel, Kevin Volans en Hans Otte.

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>> 

zo 25 maart 2018, 11.00 uur – Op avontuur met Moosbrugger
De Oostenrijkse musicus Alexander Moosbrugger is zeer veelzijdig; hij is naast organist, klavecinist en programmeur tevens componist, waarbij hij combinaties van nieuwe en oude muziek in zijn werk niet schuwt. Zijn interesse in het ‘horen’ als compositorisch uitgangspunt heeft hem er in het verleden toe bewogen om naast muziek ook filosofie in Wenen te studeren. Nog steeds gefascineerd door dit gegeven neemt Moosbrugger u deze ochtend mee op luisteravontuur. Als gastspeler op het Fokker-orgel wordt hij muzikaal vergezeld door fluitist/componist Ned McGowan op de contrabasfluit.
Alexander Moosbrugger, Fokker-orgel / m.m.v. Ned McGowan, contrabasfluit
Lees meer >>>

zo 25 februari 2018, 11.00 uur Fokker versus Carrillo
Julián Carrillo en Adriaan Fokker hebben beiden hun leven gewijd aan microtonen, maar zij kwamen ieder uit op een ander toonsysteem. Deze twee verschillende systemen zijn op papier onverenigbaar en toch blijken de instrumenten die voor deze stemmingen zijn gebouwd in de praktijk goed samen te klinken. Harpiste Ernestine Stoop zal dit concert te gast zijn met haar zeldzame Carrillo-harp. Er zullen nieuwe werken én bestaande composities uit het repertoire van deze bijzondere microtonale instrumenten uitgevoerd worden, waaronder uiteraard ook werkjes van zowel Fokker als Carrillo.

Anne Veinberg, Carrillo-piano / Ere Lievonen, Fokker-orgel / m.m.v. Ernestine Stoop, Carrillo-harp
Lees meer >>>

 

zo 14 januari 2018, 11.00 uur – De Kunst van Nauwluisterendheid
De titel van dit concert wordt gedeeltelijk ontleend aan de in 1960 door professor Adriaan Fokker opgerichte Stichting Nauwluisterendheid, die in 1967 definitief van naam veranderde in Stichting Huygens-Fokker. Met de vreemdsoortige term ‘nauwluisterendheid’ doelde Fokker onder meer op de kleine toonsafstanden van het 31-toonssysteem waarbij de stemming nauw luistert. Aan het daarin gespecialiseerde Ensemble SCALA de taak om muziek met microtonen uit te voeren, zodat ook het publiek de kunst van nauwluisterendheid onder de knie kan krijgen. Op het programma staat onder andere nieuw werk van Arnold Marinissen en de Finse componist Juhani Nuorvala. | Ensemble SCALA
Lees meer >>>

 

2017                                                                                                                                                    ^

zo 26 november 2017, 11 uur MICRO|IMPRO
Gitarist Bram Stadhouders (in Nederland bekend om zijn eigenzinnige gitaarspel) en gitarist Melle Weijters (al sinds jaren betrokken bij Stichting Huygens-Fokker en een ingewijde in de microtonale muziek) zullen afwisselend maar ook gezamenlijk het Fokker-orgel via laptops aansturen met hun gitaar. Stadhouders zal zich voornamelijk richten op zijn enerverende improvisaties en Weijters op nieuwe microtonale toepassingen binnen de jazz en blues. De verschillen in aanpak tussen beide heren zullen tevens naar voren komen in een gezamenlijke improvisatie waarin zij muzikaal het gevecht aangaan.
Bram Stadhouders & Melle Weijters, Fokker-orgel door gitaar aangestuurd

Lees meer >>>

zo 1 oktober 2017, 11 uur Fokker-orgel XL!
Speciaal voor deze gelegenheid wordt het unieke akoestische Fokker-orgel uitgebreid met digitale orgelregisters. Zo worden er diverse levensechte orgelgeluiden toegevoegd aan enkele werken, die meer klanken vereisen dan de vier karakteristieke registers die de twee manualen van het Fokker-orgel rijk zijn. Aan vaste Fokker-organist Ere Lievonen de taak om dit microtonale instrument anders te laten klinken dan u gewend bent. Hij wordt bij enkele werken voor vier handen en vier voeten bijgestaan door organist Maarten Havinga, die een seizoen eerder het 31-toonsorgel met overtuiging heeft bespeeld.

Ere Lievonen, Fokker-orgel / m.m.v. Maarten Havinga, Fokker-orgel

Lees meer >>>

za 26 augustus 2017, 12 uur UITMARKT - Beleef 't Fokker-orgel
Ontdek de unieke klanken van het Fokker-orgel. Op het programma staan verschillende werken die alle een andere kant van het repertoire van dit unieke 31-toonsorgel belichten. Met beproefde werken van o.a. Henk Badings, Danny de Graan, Hans Kox, Fabio Costa en Felix Kubin. Kom dus luisteren in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw tijdens deze Uitmarkt en beleef 't Fokker-orgel!

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 21 mei 2017, 11 uur Laboratonium 2
Wederom veel nieuwe composities van vooruitstrevende componisten voor 31-toonsorgel, laptop & electronics, waarbij de nieuwste elektronische mogelijkheden worden gebruikt om met het Fokker-orgel en de Carrillo-piano prikkelende muzikale experimenten uit te voeren.

Ere Lievonen, Fokker-orgel & Carrillo-piano / diverse componisten, laptop

Lees meer >>>

zo 23 april 2017, 11 uur Duizelende zangklanken
Dit ochtendconcert zal in het teken staan van een baanbrekend 31-toonsproject, genaamd Vokalprojekt 31, een ensemble van vier zangers brengt 31-toonsmuziek uit de renaissance en de tegenwoordige tijd en zal begeleid worden door het unieke Fokker-orgel. Gezamenlijk zullen zij op fascinerende wijze muziek in de middentoonstemming én de 31-toonsstemming uitvoeren uit de renaissance/vroege barok en de tegenwoordige tijd, waaronder een nieuwe première.

Vokalprojekt 31 / m.m.v. Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 12 maart 2017, 11 uur Lekkerkerker beroert het Fokker-orgel
De organist van de Oude Kerk van Amsterdam, Jacob Lekkerkerker, staat bekend om zijn fantasievolle improvisaties en eigenzinnige klankwereld door gebruik te maken van elektronica, draaitafels en DJ-apparatuur. Zo vloeien orgelimprovisaties, elektronische muziek en soundscapes in elkaar over. Een bijzonder concert waarbij hij naast het Fokker-orgel zeker ook de luisteraars zal beroeren.

Jacob Lekkerkerker, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 15 januari 2017, 11 uur Blast from the past (Ensemble SCALA)
Ensemble SCALA duikt spraakmakende werken uit zijn korte geschiedenis op onder de titel ‘Blast from the past’. Er zullen hoogtepunten uit het repertoire worden uitgevoerd die speciaal voor het ensemble geschreven zijn. Daarnaast zal SCALA bijzondere microtonale composities ten gehore brengen die zijn herontdekt in de muziekbibliotheek van Stichting Huygens-Fokker en nog niet eerder door het ensemble zijn uitgevoerd. Een luisterrijk overzichtsconcert met een frisse noot en de klemtoon op de afgelopen 6 bewogen jaren van Ensemble SCALA.

Lees meer >>>

 

2016                                                                                                                                                    ^

zo 4 december 2016, 11 uur Van hier tot Tokio
Na succesvolle concerten met Indonesische gamelan en de Chinese erhu (Chinese viool) is dit seizoen Japan aan de beurt om het Fokker-orgel met een traditioneel instrument aan te vullen en wel met een shakuhachi-fluit, bespeeld door de bekende fluitist Harrie Starreveld. Vaste Fokker-organist Ere Lievonen zal Starreveld begeleiden, alsook I-lly Cheng (live electronics). Tijdens dit concert zullen werken worden uitgevoerd van diverse componisten van hier in Nederland tot Tokio in Japan. Zo klankrijk als de instrumenten zijn, zo kleurrijk wordt dit concert.

Harrie Starreveld, shakuhachi & microtonale kwarttoon-fluit & Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 2 oktober 2016, 11 uur In de geest van Huygens
De beroemde natuurkundige Christiaan Huygens had de geest toen hij in 1691 de 31-toonsstemming bedacht en hierover publiceerde. Maar wat beoogde Huygens met dit systeem? En wat voor invloed zou dit op de toekomstige muziek kunnen hebben gehad? Het Fokker-orgel zal door de jonge en getalenteerde organist Maarten Havinga bespeeld worden, die de afgelopen jaren zijn affiniteit met nieuwe klanken en frisse microtonen aan het licht heeft gebracht. Met zijn bevlogenheid zal hij de luisteraar op onderzoek meenemen naar hoe muziek de afgelopen eeuwen had kunnen klinken.     Maarten Havinga , Fokker-orgel
Lees meer >>>

vr 2 september 2016, 20.00 uur Lost & Found   (gastoptreden met Fokker-orgel)
Gedurende deze avond, die georganiseerd wordt door Lost & Found met als gast-curator kunstenaar Geo Wyeth (VS), zal er nieuw werk (al dan niet in ontwikkeling) van diverse kunstenaars worden gepresenteerd dat geen plaats kan verwerven op gevestigde exposities. Als muzikale overgang tussen de verschillende onderdelen deze avond zullen The Offzz het 31-toonsorgel op hippe wijze bespelen.

The Offzz: Anne Veinberg , Fokker-orgel / Felipe Noriega, laptop

Lees meer >>>

zo 22 mei 2016, 11 uur Pimp My Organ 4Ever!  (extra concert)
Louter en alleen nieuwe premières van veelal jonge componisten voor 31-toonsorgel, laptop & electronics, waarbij het Fokker-orgel opnieuw met de nieuwste elektronische mogelijkheden wordt uitgebreid, opgepimpt en van gedaante wordt veranderd.

Ere Lievonen, Fokker-orgel & Carrillo-piano / diverse componisten, laptop

Lees meer >>>

zo 24 april 2016, 11 uur 4 voeten, 4 handen
Tijdens het concert 4 voeten, 4 handen wordt de vaste Fokker-organist Ere Lievonen net als in 2014 aangevuld door Susanne Kujala, een Duits-Finse organiste die gespecialiseerd is in hedendaagse orgelmuziek. Naast organiste is Susanne Kujala tevens een professionele klassieke accordeoniste. Ere Lievonen en zij zullen 'quatre-mains' nieuw geschreven werken van o.a. Christina Oorebeek en de Finse componist Hannu Pohjannoro uitvoeren.
Lees meer >>>

zo 20 maart 2016, 11 uur Het woord aan het woord
Hoe verhoudt het woord zich ten opzichte van de muziek? In dit geval eens niet doelend op het gezongen woord maar juist op het gesproken woord, aan de hand van poëzie. Kunnen beide elkaar aanvullen? Kunnen zij gelijk klinken of moeten zij elkaar afwisselen? Een interessante zoektocht naar hoe twee kunstvormen elkaar kunnen beïnvloeden. Ere Lievonen begeleidt diverse dichters en/of schrijvers op het Fokker-orgel.

Lees meer >>>

zo 7 febr. 2016, 11 uur Betoverende microtonen in de 16de & 17de eeuw
Johannes Keller, klavecinist en specialist in zeldzame middentoonmuziek met meer dan de 12 gebruikelijke tonen per octaaf, komt op uitnodiging van Stichting Huygens-Fokker van Bazel naar Amsterdam om een uniek concert te geven. Hier zal hij zowel het 31-toonsorgel als zijn eigen 'chromatisch-enharmonische' klavecimbel bespelen. Johannes Keller wordt in meerdere werken muzikaal vergezeld door violiste Eva Saladin.

Lees meer >>>

 

2015                                                                                                                                                    ^

zo 29 november - MicroFest Amsterdam 2015  >>>

De onderstaande concerten zijn 12,50 euro, een passe-partout voor de hele festivaldag kost 30 euro.

Lees meer >>>

11.00 uur – concert: SCALA’s Spectrum  (door Ensemble SCALA)

Met het openingsconcert van de MicroFest Amsterdam 2015, een eendags festival voor microtonale muziek, trapt Ensemble SCALA af met een programma vol premières. Het brede klankspectrum van Ensemble SCALA, met als onderdeel daarvan het Fokker-orgel, zal hierbij in al zijn diversiteit worden belicht. Hoe klinken bijvoorbeeld de boventonen van een fluit en een klarinet, of de microtonen op een altviool of een gitaar? Al deze vragen zullen tijdens dit concert op uiterst avontuurlijke wijze worden beantwoord.

Lees meer >>>

13.30 uur – Lezing microtonale muziek

Gratis toegankelijk

Lees meer >>>

15.00 uur – Nicola Vicentino, a second life

De tegendraadse 16e-eeuwse componist en muziektheoreticus Nicola Vicentino (1511-1572), bedenker van het 31-toonssysteem (1555) en uitvinder van de archicembalo, wordt maar zelden uitgevoerd. Dat heeft alles te maken met zijn moeilijk uitvoerbare muziek dat bestaat uit vijfde-toonsafstanden. Trio Scordatura liet zich niet afschrikken en nodigde twaalf componisten van nu uit om zich te laten inspireren door Vicentino en een kort werk te componeren gebaseerd op zijn vier enharmonische madrigaalfragmenten, de enige 31-toonswerken van Vicentino die nog bestaan.

Lees meer >>>
16.30 uur – Lezing microtonale muziek

Gratis toegankelijk

Lees meer >>>
20.15 uur – New and Old Harmonies: Vocal Music in 31-EDO
Stichting Huygens-Fokker en dirigent, componist, pianist Fabio Costa organiseren gezamenlijk een uitwisselingsconcert dat een baanbrekend koor uit Berlijn, speciaal gevormd voor 31-toonsmuziek, naar Amsterdam zal brengen om een uniek concert uit te voeren, genaamd ‘New and Old Harmonies: Vocal Music in 31-EDO’. De begeleiding van dit bijzondere programma zal worden verzorgd door de vaste Fokker-organist Ere Lievonen.

Lees meer >>>

 

ma 9 nov. 2015, 20.30 uur Touch Label Night (serie The Rest is Noise)
De Schotse componist en performer Claire M Singer woont en werkt in Londen. Zij staat bekend om haar intrigerende muziekinstallaties met live-elektronica die niet alleen in Europa maar ook Noord-Amerika te zien en horen waren. Als organist en muzikaal leider is Claire M Singer ook verbonden aan Union Chapel in London. Op deze Touch Label Night zal zij het unieke 31-toons Fokker-orgel van het Muziekgebouw bespelen.                            (gastoptreden met Fokker-orgel)

Claire M Singer, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 13 september 2015, 11 uur Meet the Fokker organ
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Muziekgebouw zal op het 31-toonsorgel, ofwel het Fokker-orgel, gevarieerde en verrassende muziek uitgevoerd worden. Van oude muziek tot moderne muziek, tijdens dit concert komt het allemaal aan bod, met als hoogtepunt een nieuwe impro-compositie van Guus Janssen. Uiteraard zal een duidelijk voorbeeld van 31-toonsmuziek op het programma niet ontbreken.  

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 26 april 2015, 11 uur – Hilbert's Hotel

Deze ochtend zal de bijzondere en langverwachte première van Hilbert's Hotel van de Nederlandse componiste Rozalie Hirs plaatsvinden, een spectraal werk waarbij het 31-toonsorgel wordt aangestuurd door laptop. Dit betekent overigens allerminst dat er dit concert geen uitvoerende musici hun opwachting maken. Gastmusicus Raymond Honing en vaste Fokker-organist Ere Lievonen zullen markant werk uit de Barok spelen. Aanvullend zal Ere Lievonen beproefde repertoirestukken voor orgel ten gehore brengen waarbij, net als bij de andere werken, klank en harmonie voorop staan.
Ere Lievonen, Fokker-orgel - Raymond Honing, fluit / traverso

Lees meer >>>

zo 12 april 2015, 13.30 uur Solar Neon  (Ensemble SCALA)

In de rechthoekige ruimte van de Kleine Zaal boven in het Muziekgebouw zal een concert plaatsvinden met (post)minimal bewegingen en galactische boventoonklanken. Met wijds uitzicht over het brede IJ kunt u genieten van de microtonen van Ensemble SCALA en het Fokker-orgel met o.a. een splinternieuw werk van de uitgesproken postminimal componiste Renske Vrolijk. Spectrale tonen, zwevingen, harmonie en clusters met doorgaande ritmiek wisselen elkaar af in dit concert uitgevoerd door het in hedendaagse en microtonale muziek gespecialiseerde Ensemble SCALA.
Lees meer >>>

zo 1 maart 2015, 11 uur De dag van het ingenieuze orgel

'De dag van het ingenieuze orgel' is een samenwerking van Stichting Huygens-Fokker, het Muziekgebouw en het Orgelpark waarbij het computerbestuurbare orgel in het middelpunt staat.
's Ochtends en 's middags zal een concert plaatsvinden in respectievelijk de Kleine Zaal van het Muziekgebouw (11.00 uur) en het Orgelpark (14.15 uur).
Speciaal voor deze dag keert Masato Suzuki terug als gastbespeler van het unieke Fokker-orgel.

Masato Suzuki, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 18 januari 2015, 11 uur 65 jaar Fokker-orgel

In 2015 is het 65 jaar geleden dat het Fokker-orgel door orgelbouwer Pels werd gebouwd en geplaatst werd in het Teylers Museum te Haarlem. In 2009 kwam dit unieke instrument op de huidige plek te staan in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ. Tijd om dit te vieren met een overzicht en dwarsdoorsnede van het rijke repertoire van het 31-toonsorgel van Adriaan Fokker. Kortom, een ochtendconcert met een breed en feestelijk programma.   Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

 

2014                                                                                                                                                    ^

zo 16 november 2014, 11 uur - Tonen Tussen Toetsen   (Ensemble SCALA)
De tonen die in theorie tussen de toetsen zitten van onder meer de piano kunnen wel degelijk gespeeld worden op het Fokker-orgel, de 31-toonsgitaar en in het bijzonder op de Carrillo-piano, die 96 tonen en toetsen in het octaaf telt. Ensemble SCALA laat tijdens dit concert wederom veel van deze tonen klinken in spannende werken. Zo staat op het programma een première van de Italiaanse componist Lucio Garau. Naast onder andere werk van de oude meester Nicola Vicentino wordt een compositie gespeeld van de Québecse componist François-Gabriel Madden die dit in 2011 speciaal voor het ensemble gecomponeerd heeft.

Lees meer >>>

zo 28 september 2014, 11 uur - MicroBlues

In het concert MicroBlues staat geïmproviseerde muziek in de middentoonstemming, de 31-en 41-toonsstemming centraal. Guus Janssen (Fokker-orgel) en Melle Weijters (gitaar) onderzoeken gezamenlijk wat voor nieuwe mogelijkheden dit biedt voor de geïmproviseerde muziek, met in het bijzonder de blues. De afwisselende stijlen van de improvisaties en thema's worden ondersteund door het gebruik van de modernste computertechnieken, die tot een verrassend resultaat zullen leiden.    Guus Janssen, Fokker-orgel - Melle Weijters, gitaar
Lees meer >>>

zo 4 mei 2014, 11 uur - Duo Hevans & 31-toonsorgel

Duo Hevans werd in 2005 opgericht en bestaat uit de buitengewone combinatie van basklarinet en tenorsaxofoon, en wil avontuurlijke programmering ontwikkelen waarbij diverse muzikale stijlen en technieken, waaronder microtonen, worden gebruikt. Samen met Ere Lievonen op het 31-toonsorgel zal het duo nieuwe werken van o.a. René Uijlenhoet en Monty Adkins ten gehore brengen dat speciaal voor dit concert gecomponeerd is. De bekende basklarinettist Henri Bok zal tevens een compositie met orgel uitvoeren. Henri Bok, basklarinet - Eleri Ann Evans, tenorsaxofoon - Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 9 maart 2014, 11 uur – 4 handen, 4 voeten
In dit concert voor vier handen (en vier voeten) wordt de reguliere Fokker organist Ere Lievonen vergezeld door Susanne Kujala, een Duits-Finse organiste/accordeoniste gespecialiseerd in hedendaagse orgelmuziek. Samen zullen zij voor hen geschreven nieuwe werken uitvoeren, van o.a. Joachim Schneider (Duitsland) en Sebastian Dumitrescu (Finland), en twee oudere werken voor twee organisten op het Fokker-orgel van Daniel Caux en Anton de Beer. Bovendien zullen beiden een orgelsolo uitvoeren op het Fokker-orgel. Susanne Kujala & Ere Lievonen, Fokker-orgel
Lees meer >>>

zo 12 januari 2014, 11 uur – Suzuki bespeelt 't Fokker-orgel
Masato Suzuki (1981) is een bijzonder begaafd Japans organist, klavecinist, pianist, componist en dirigent. Hij is gespecialiseerd in zowel oude als hedendaagse muziek. Al sinds jaren geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland. Tijdens dit concert zal Masato Suzuki op het Fokker-orgel oude en nieuwe muziek ten gehore brengen in de middentoonstemming en in de 31-toonsstemming, dat reeds in 1691 werd beschreven door de beroemde Nederlandse natuurkundige Christiaan Huygens.

Masato Suzuki, Fokker-orgel

Lees meer >>>

 

2013                                                                                                                                                    ^

zo 8 december 2013, 11 uur - Morning of the unexpected

Ensemble SCALA zal in de Morning of the Unexpected opmerkelijke en spannende werken uitvoeren uit diverse stijlperiodes. Een tipje van de sluier zal nu alvast worden opgelicht: op het programma staat een nieuwe compositie van één van de pioniers op het gebied van microtonale muziek in Nederland, Gijsbrecht Roijé. Zijn zoektocht naar schoonheid in klank heeft geleid tot een premièrewerk voor Ensemble SCALA: Raymond Honing, fluit - Michel Marang, klarinet - Manuel Visser, altviool - Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar - Anne Veinberg, keyboards - Ere Lievonen, 31-toonsorgel - Glenn Liebaut – percussie

Lees meer >>>

zo 6 oktober 2013, 11 uur – Terug naar Teylers

Met dit concert duiken we de geschiedenis in van het Fokker-orgel, terug naar waar het instrument van 1950 tot 2000 heeft gestaan, namelijk in het Teylers Museum te Haarlem. In deze periode van 50 jaar is er een omvangrijk repertoire ontstaan dat door de jaren heen vaak in de aula van dit historische museum is uitgevoerd. Gedurende dit concert zal de muziek weer de sfeer van het oude Teylers uitademen. Het heden en het verleden komen zo bij elkaar.      Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 21 april 2013, 11 uur  – Het laboratonium

In 'het laboratonium' zullen de grenzeloze muzikale en technische mogelijkheden van het Fokker-orgel het uitgangspunt vormen voor nieuw te componeren werken van meerdere getalenteerde jonge componisten. Dit concert vormt een denkbeeldig laboratorium van tonen waarin het Fokker-orgel tevens wordt aangestuurd door laptop. Naast al deze spannende experimenten zullen eerdere geslaagde composities van onder anderen Michiel Mensingh tot klinken worden gebracht.    

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

zo 17 maart 2013, 11 uur – Finlandia

Twee Finse uitvoerders: Mikko Perkola op viola da gamba en Ere Lievonen op het Fokker-orgel. Samen laten zij een zachte noorderwind door de Kleine Zaal van het Muziekgebouw waaien met een unieke combinatie van instrumenten gestemd in de middentoonstemming. Premières van onder anderen de veelzijdige Finse componist Juhani Nuorvala maken dit concert tot een frisse muzikale gebeurtenis. Historische werken en nieuw geschreven composities klinken moeiteloos na elkaar. Als tegenhanger in het programma zal de Italiaanse componist Lucio Garau (1959) met zijn nieuwste werk het concert van warmbloedige klanken voorzien.     Mikko Perkola, viola da gamba & Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

za 9 maart 2013, 14.30 uur  – Ensemble SCALA in Korzo Theater, Den Haag
Dag in de Branding (Festival voor nieuwe muziek) besteedt deze editie extra aandacht aan het werk van componist Peter Adriaansz. Ensemble SCALA (met daarin o.a. het Fokker-keyboard) verzorgt het eerste concert van de dag en brengt zijn nieuwste werk in première, getiteld Scala I. Het sobere doch intrigerende en glanzende werk van Adriaansz is speciaal voor het ensemble in 31-toonsstemming gecomponeerd. Opmerkelijk daarbij is zijn intelligente gebruik van de boventonen. Verder staan op het programma werken van Nicola Vicentino, Ned McGowan en Steffen Krebber.

Lees meer >>>

zo 10 februari 2013, 11 uur  – Dwarse klanken

Voor dit programma zijn een aantal uiteenlopende composities geselecteerd die het rijke doch tegendraadse repertoire van het Fokker-orgel illustreren. Naast enkele oude en hedendaagse klassiekers, waaronder een compositie van de Vlaamse componist Bert Van Herck, zal nieuw speciaal voor het Fokker-orgel geschreven werk worden uitgevoerd van de componisten Miranda Driessen en Angus Barnacle, die eerder stukken hebben gecomponeerd met dwarse klanken.

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Lees meer >>>

 

2012                                                                                                                                                    ^

zo 30 december 2012, 12:30 uur - Guus Janssen and Friends

In het kader van de Triodag speelt Guus Janssen op het Fokker-orgel. Hij wordt muzikaal bijgestaan door de bekende improviserende musici Marco Blaauw (trompet) en Wolter Wierbos (trombone). Improvisaties, experimenten en jazzklassiekers zullen tijdens dit concert centraal staan. Regelmatig voorzien van microtonale kruiden en specerijen. Kortom een avontuurlijk concert met topmusici!

Lees meer >>>

zo 2 december 2012, 11 uur – 31 steps to heaven (Ensemble SCALA)

Ensemble SCALA speelt het derde jaar op rij in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw een programma met louter en alleen microtonale muziek. Een hoogtepunt van dit concert is de première van een nieuw werk van de eigenzinnige Nederlandse componist Peter Adriaansz. Zijn muziek kenmerkt zich door langzaam evoluerende klankvelden die de luisteraar naar een hoger belevingsniveau tillen. Het concert ‘31 steps to heaven’ wordt afgesloten met het gelijknamige werk van componist René Samson, een licht microtonaal werk waarbij 12- en 31-toons lijnen worden gecombineerd en strijd met elkaar leveren.

Lees meer >>>

zo 14 oktober 2012, 11 uur  – De clusters van Schat

Peter Schat componeerde zijn Collages voor 31-toonsorgel in 1962 en leverde hiermee een van de meest markante werken voor het Fokker-orgel af. In één van deze delen, getiteld 'Clusters', schildert Schat een voor zijn tijd vooruitstrevend pallet aan klankkleuren. De andere werken op het programma zijn gecomponeerd rond dezelfde tijd als de compositie van Schat. Tevens wordt er door Ere Lievonen een compositie met clusters van Felipe Waller uitgevoerd voor Fokker-orgel en 96-toons Carrillo-piano.

Ere Lievonen, Fokker-orgel / Carrillo-piano

Lees meer >>>

zo 20 mei 2012, 11 uur – In memoriam Henk Badings
Dit jaar herdenkt Stichting Huygens-Fokker het 25ste sterfjaar van Henk Badings (1907-1987). Zijn grote bijdrage aan het 31-toonsrepertoire zal met dit concert eer worden aangedaan. Badings componeerde werken voor het Fokker-orgel maar ook voor vioolduo Bouw Lemkes en Jeanne Vos. Een dwarsdoorsnede van de beste microtonale werken van Henk Badings is in het programma opgenomen. Met medewerking van Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool) en Ere Lievonen (Fokker-orgel).
Lees meer >>>

zo 11 maart 2012, 11 uur – Het geheim van de middentoon
Organist Ere Lievonen ontrafelt aan de hand van eigenzinnige oude en nieuwe muziek het geheim van de ‘middentoon’. Deze concertochtend geeft antwoord op de vraag waarom de middentoonsstemming verdween en hoe deze in de moderne tijd weer toe te passen is. Naast een première zullen er op het 31-toonsorgel werken in middentoonstemming van de beroemde Italiaan Girolamo Frescobaldi en zijn tijdgenoten ten gehore worden gebracht.

Lees meer >>>


2011                                                                                                                                                    ^

zo 11 december MicroFest Amsterdam 2011  >>>

De onderstaande concerten zijn 15 euro, een passe-partout voor de hele festivaldag kost 24 euro.

Lees meer >>>

11.00 uur – concert: Le Club Microtonal  (door Ensemble SCALA)

Tijdens dit concert zal het Fokker-orgel onderdeel zijn van Ensemble SCALA, een nieuwe zevenkoppige club musici die zich heeft gespecialiseerd in microtonale muziek. Een scala aan nieuwe klanken zullen ten gehore gebracht worden door de grenzen van de kleurrijke 31- en 24-toonsstemming te verkennen.

Lees meer >>>

13.30 uur – Lezing: dr. Bob Gilmore over Harry Partch

Bob Gilmore is hoofd van de afdeling musicologie aan de Brunel University van Londen en is specialist op het gebied van microtonale muziek. Hij zal tijdens deze lezing onder meer een toelichting geven op filmfragmenten die vertoond zullen worden, betreffende een grote pionier van de microtonale muziek: Harry Partch.

Lees meer >>>

15.00 uur – concert: Van 19 tot 96 tonen in het octaaf

Tijdens dit concert zal Keiko Shichijo de 96-toons Carrillo-piano (óf 1/16-toonspiano) bespelen. Het verfijnde 96-toonssysteem van Carrillo kan feitelijk ieder interval en akkoord zuiver benaderen. Op het repertoire staan enkele standaard werken voor Carrillo-piano. Tijdens deze uitvoering combineert Anne La Berge de verschillende aspecten waarop haar internationale reputatie is gebaseerd: een grote virtuositeit, een sterke voorkeur voor fijnzinnig geweven microtonale texturen en melodieën, haar unieke verzameling krachtige percussieve fluit effecten, gecombineerd met elektronische bewerkingen.

Lees meer >>>
16.30 uur – Forum: Microtonale muziek in praktijk

Verschillende kenners en uitvoerders van microtonale muziek zullen deelnemen aan dit forum waarbij gediscussieerd zal worden over welke microtonale systemen op welke wijze beter in de praktijk tot hun recht kunnen komen. Een onderwerp dat hopelijk kan leiden tot een exactere uitvoering van microtonale muziek. De discussie staat onder leiding van artistiek leider Sander Germanus.

Lees meer >>>
20.15 uurconcert: Bohlen-Pierce ontmoet Huygens-Fokker

Ere Lievonen zal enkele hoogtepunten uit het repertoire van het Fokker-orgel ten gehore brengen. Zo zal hij zowel oude muziek in middentoonstemming als nieuwe muziek die speciaal voor het 31-toonsorgel gecomponeerd is uitvoeren. Daarnaast zal een compositie voor Fokker-orgel en laptop klinken.
Nora Louise Müller en Ákos Hoffman zullen gedurende dit concert op onnavolgbare wijze de Bohlen-Pierce klarinet bespelen. De Bohlen-Pierce toonladder gebruikt de duodecime als zijn harmonisch raamwerk, die verdeeld wordt in 13 stappen, volgens wiskundige berekeningen. Hieruit resulteert een harmonisch systeem dat nieuwe mogelijkheden biedt voor de hedendaagse muziek in de toekomst.

Lees meer >>>

 

zo 13 november 2011, 11.00 uur – Pimp My Organ 3

Voor het derde jaar op rij organiseert Stichting Huygens-Fokker samen met het Muziekgebouw Pimp My Organ! Het gecomputeriseerde Fokker-orgel zal ook nu weer bestuurd worden door laptops en aangevuld worden met live-electronica. Verschillende componisten zullen nieuwe werken componeren. Een speciale gast is tevens uitgenodigd om het unieke Fokker-orgel te bespelen.

Lees meer >>>

zo 16 oktober 2011, 11.00 uur – Carrillo versus Fokker

De 96-toons Carrillo-piano en het 31-toons Fokker-orgel zullen gedurende dit concert muzikaal met elkaar strijden en optrekken. Dit zal zich uiten in nieuw werk van de componisten Torsten Anders en Martin Lo-A-Njoe. De duidelijke strijd tussen de twee instrumenten zal zich tevens vertalen in een impro-battle, uitgevoerd door de musici Maarten van Veen en Ere Lievonen.

Lees meer >>>

zo 18 september 2011, 11 uur – El Hotel Eléctrico
Pianist en meester-improvisator Hugo van Neck begeleidt op het Fokker-orgel onder meer de fascinerende film El Hotel Eléctrico van Segundo de Chomón uit 1908. Geestige, spannende en surrealistische scenes worden tijdens deze voorstelling van kleur voorzien door improvisaties op het 31-toonsorgel. De films zullen kort voor aanvang ingeleid worden door filmkenner Theodore van Houten.

Lees meer >>>

zo 15 mei 2011, 11.00 uur – Het Ariadne-project

Een bijzonder cross-over concert met muziek van Claudio Monteverdi en tijdgenoten, alsook een werk van de jonge Berlijnse componist en luitist Andreas Arend op basis van Monteverdi's solo aria Lamento d'Arianna. Met o.a. June Telletxea – sopraan, Andreas Arend – luit, Ere Lievonen – Fokker-orgel.

Lees meer >>>

zo 17 april 2011, 11.00 uur – 31-toonsmuziek boven 't IJ

Organist Ere Lievonen zal hoog boven het IJ spannende en begoochelende 31-toons muziek ten gehore brengen. Naast het feit dat er op het Fokker-orgel nieuw werk zal klinken, waaronder een compositie van Wim de Ruiter, zullen er stukken van grote meesters van de oude muziek worden uitgevoerd.
Lees meer >>>

zo 20 maart 2011, 11.00 uur – Boem Boe Bali!

Gamelan is kenmerkend voor de Indonesische volksmuziek. 31-toonsmuziek is een typisch Nederlandse uitvinding die hier tot ontwikkeling is gebracht. In de 31-toonstemming van het Fokker-orgel liggen mogelijkheden om exotische melodieën en harmonieën weer te geven, zoals die van de gamelan.
Een smeltkroes aan exotische klanken zal gedurende dit markante concert het resultaat zijn.

Lees meer >>>


zo 27 februari 2011, 11.00 uur – Pimp My Organ 2

Wegens groot succes in 2009, nu het vervolg op Pimp My Organ! Het gecomputeriseerde Fokker-orgel zal gedurende dit concert wederom bestuurd worden door laptops. Hiervoor zullen verscheidene componisten nieuwe werken componeren. Via de nieuwste elektronische mogelijkheden zal het 31-toonsorgel ook nu weer worden uitgebreid, opgepimpt en van gedaante veranderen!

Lees meer >>>

 

2010                                                                                                                                                    ^

zo 19 december 2010, 11.00 uur – De ongetemperde bioscoop

Dit concert brengt film en live muziek samen in een bioscoop van ongetemperde tonen. Hugo van Neck begeleidt op het Fokker-orgel live de Russische film AELITA, waarbij in de BAM Zaal slechts de filmbeelden en de orgelpijpen te zien zullen zijn. Spannende, dramatische en grappige scenes worden tijdens deze voorstelling kracht bijgezet door 12 of meer ongetemperde tonen van het 31-toonsorgel.

Lees meer >>>

zo 28 november 2010, 11.00 uur – Microtonaliteiten

Tijdens dit concert zal het Fokker-orgel een onderdeel zijn van Ensemble SCALA, bestaande uit zeven musici, dat onder meer de grenzen van de kleurrijke 31-toonsstemming opzoekt. Er zullen bestaande composities en wonderlijke arrangementen ten gehore gebracht worden, naast nieuw werk waarin gecomponeerde muziek zelfs samengaat met geïmproviseerde muziek.

Lees meer >>>

zo 10 oktober 2010, 11.00 uur – Organic Movements

Tijdens dit concert zal organist Ere Lievonen een aantal nieuwe 31-toonswerken ten gehore brengen. Onder andere de Vlaamse componist Bert Van Herck en de Nederlandse componiste Christina Oorebeek zijn gevraagd een nieuw stuk voor het Fokker-orgel te componeren. Naast stukken die voor een uitvoerder zijn gecomponeerd zal er tevens nieuwe compositie voor dit unieke instrument klinken die volledig door een laptop wordt uitgevoerd. Naast nieuw repertoire staat er ook vroege barokmuziek van Ascanio Mayone, Giovanni Maria Trabaci en Tarquinio Merula op het programma.

Lees meer >>>

zo 12 september 2010, 12.30 uur – Gaudeamus Muziekweek 2010

Op zondag 12 september 2010 vindt er in de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ een bijzonder concert op het Fokker-orgel plaats in het kader van de Gaudeamus Muziekweek. Maar liefst 10 premières staan op het programma waar 11 componisten speciaal voor deze gelegenheid aan hebben gewerkt. Deze microtonale composities worden uitgevoerd door organist Ere Lievonen en laptops. De componisten zijn o.a. Janco Verduin, Steffen Krebber, Martin Lo-A-Njoe, Michiel Mensingh.
Lees meer >>>

zo 8 augustus 2010, 15.00 uur - John Schneider plays microtonal music

John Schneider is gitarist en pionier in het herfretten van snaarinstrumenten. Hij heeft met vele grote Amerikaanse componisten, die de reine stemming hanteerden, gewerkt. Dit concert zal hij stukken uitvoeren van componisten die speciaal voor John hebben geschreven, waaronder Lou Harrison,
Terry Riley en Ben Johnston. Pianola Museum | Westerstraat 106, Amsterdam | tel. +31206279624

Lees meer >>>

zo 30 mei 2010, 11.00 uur – Hans Kox 80 jaar

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van componist Hans Kox organiseert Stichting Huygens-Fokker in samenwerking met Muziekgebouw aan 't IJ een concert rond Kox' 31-toons oeuvre, waarin het Fokker-orgel een belangrijke rol speelt.

Lees meer >>>

zo 21 mrt 2010, 11.00 uur – Nieuwe oogst/Oude meesters

Organist Joop van Goozen, sinds de jaren negentig specialist in de bespeling van het Fokker-orgel, zal tijdens dit concert een prachtige verzameling van zowel oude als nieuwe 31-toonsmuziek ten gehore brengen. Joop van Goozen zal in dit concert tevens muzikaal vergezeld worden door een gast. 

Lees meer >>>

zo 21 feb 2010, 11.00 uur – Guus Janssen beroert het Fokker-orgel

Guus Janssen bespeelt en beroert tijdens dit concert het microtonale Fokker-orgel en maakt daarbij gebruik van zowel een 12-toons toetsenbord als het 31-toons klavier. David Kweksilber zal hem tijdens enkele improvisaties muzikaal vergezellen en samen zullen zij de mogelijkheden van het improviseren met microtonaliteit beproeven. Als u wilt weten waar dit toe leidt, moet u zeker komen luisteren naar dit spannende en onvoorspelbare concert!

Lees meer >>>

zo 14 feb 2010, 11.00 uur – Chinese Temperaturen

In het kader van het Chinese Opera Weekend gaan organist Ere Lievonen en erhu-speelster Fang Weiling dit concert op zoek naar overeenkomstige temperaturen (stemmingen) door o.a. te improviseren op een Chinees thema en een Chinese compositie uit te voeren. Op het programma staat naast een première onder andere de Bagatelle "Chinees" van Adriaan Fokker en werk van Henk Badings.
Lees meer >>>

 

2009                                                                                                                                                    ^

zo 13 dec 2009, 11.00 uur | Pimp My Organ!
Het 31-toons Fokker-orgel zal in dit concert met de nieuwste elektronische mogelijkheden worden uitgebreid, opgepimpt en van gedaante veranderen, door middel van speciaal voor het (via laptops bestuurbare) Fokker-orgel gecomponeerde werken van Marc Sabat, Danny de Graan, Rozalie Hirs en
Jos Zwaanenburg.

Lees meer >>>

zo 22 nov 2009, 11.00 uur – De vijfde toon van Christiaan Huygens

Tijdens dit bijzondere barokprogramma wordt, door middel van versieringen, enharmonisch toongebruik en barokimprovisaties, onderzocht wat voor effect het bestaan van een instrument als het Fokker-orgel zou hebben gehad op de muziek uit de tijd van Christiaan Huygens. Aan de hand van werken van componisten als Trabaci, Delusse, Huygens, Monteclair en Rossi zal barokensemble La Barca Leyden de muziekgeschiedenis zo nodig trachten te herschrijven.
Lees meer >>>

zo 11 okt 2009, 11.00 uur – 31-toons muziek aan 't IJ
Organist Ere Lievonen brengt fascinerende 31-toonsmuziek ten gehore op het onlangs gerestaureerde Fokker-orgel. Naast composities van oude meesters als Jan Pieterszoon Sweelinck speelt Lievonen tevens werk uit het historische repertoire van het instrument, van onder andere Henk Badings en Ivan Wyschnegradsky.
Lees meer >>>

za 12 september 2009, 16.00 uur – Presentatie Fokker-orgel

Deze middag biedt de Gaudeamus Muziekweek en Stichting Huygens-Fokker componisten de kans om kennis te maken met dit microtonale orgel. Naast tekst en uitleg zal er een demonstratie gegeven worden d.m.v. een aantal korte uitvoeringen. Gepresenteerd door Sander Germanus (directeur Stichting Huygens-Fokker), met medewerking van Ere Lievonen (Fokker-orgel), Manuel Op de Coul (demonstratie software Scala voor microtonaliteit) en Danny de Graan (uitleg technische aspecten v/h Fokker-orgel).
Lees meer >>>

zo 17 mei 2009, 11.00 uur – Inwijdingsconcert Fokker-orgel

Meerdere gasten zullen dit concert optreden. Een middag vol verrassingen!
Presentatie: Sander Germanus. M.m.v. La Barca Leyden, Joop van Goozen, Guus Janssen, e.a.
Lees meer >>>

zo 18 januari 2009, 19.30 uur In memoriam Horatiu Radulescu
Pianosonate nr 3 & 6 - Lux Animae op.97 -Inner Time op.42 - Exil Intérieur op.98 - Das Andere op.49
Uitgevoerd door: Roger Heaton, klarinet; Ian Pace, piano; Catherine Radulescu, cello;
Vincent Royer, altviool; Elisabeth Smalt, altviool
Het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b, 1012 BV Amsterdam, Tel. +31 (0)20 625 00 78
E: info@bethanienklooster.nl - http://www.bethanienklooster.nl - toegang €15,-
Lees meer >>>