11 juli 2021 | met diverse componisten en musici

Fokker-orgelconcert | 11-07-2021 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Laboratonium 4

Ook de vierde editie van het Laboratonium zal in het teken staan van het experiment met (micro)tonen. Zo staat nieuw werk van verschillende jonge en gearriveerde componisten op het programma, waarbij het Fokker-orgel wordt aangestuurd door een computer. Dat laatste is ook het geval met een impro-compositie van de bekende Nederlandse componist Guus Janssen. Zijn wonderbaarlijke compositie 'Fok' bestaat uit meerdere door hem geïmproviseerde fragmenten die samen op kundige wijze tot een compositie zijn gesmeed. Daarnaast klinkt de wereldpremière van de jonge getalenteerde componist Boris Bezemer. Ook keert Anne Veinberg terug met een spannende improvisatie op de Carrillo-piano, die onlangs voorzien is van een moderator die het mogelijk maakt om zeer zacht op het instrument te spelen. De fantasievolle improvisaties van Bart van Dongen in de Euler-Fokker toongeslachten staan ook op het programma. De componist en improvisator neemt hierbij zelf plaats achter de exceptionele speeltafel van het Fokker-orgel. Verder gaat er een nieuw werk van de ondertussen zeer ervaren Roemeens/Finse microtonale componist Sebastian Dumitrescu in première voor door laptop aangestuurd 31-toonsorgel én een improvisatie vol glissandi door componist Wouter Snoei en celliste Katharina Gross. Als laatste wordt er een nieuwe compositie en tevens ode aan Leo de Vries (voormalig violist van het Rotterdams Philharmonsich Orkest, microtonaal denker en en één van de trouwste bezoekers van de Fokker-orgelserie, die in 2018 op 93-jarige leeftijd overleed) ten gehore gebracht van de Nederlandse componist René Uijlenhoet voor het Fokker-orgel met elektronica.


www.muziekgebouw.nl/agenda/8256/   >>>
Première: zondag 11 juli 2021, 20.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Gratis online concert via YouTube
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici


Boris Bezemer, Fokker-orgel

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Bart van Dongen, Fokker-orgel

Guus Janssen, Carrillo-piano

Wouter Snoei, Fokker-orgel

Katharina Gross, celloProgramma

Boris Bezemer - Organ & Plastics (Fokker organ, controlled by laptop)

Guus Janssen - Fok+ (Carrillo piano and Fokker organ, performed by laptop)

Bart van Dongen - Impromptu (Fokker organ)

Katharina Gross & Wouter Snoei - Improvisatie op Bij Heldere Hemel
(Cello and Fokker-organ, controlled by laptop)

Anne Veinberg - Improvisando (Carrillo piano and grand piano)

Sebastian Dumitrescu - Inveniendum (Fokker organ, performed by laptop)

René Uijlenhoet - Leo's Observatorium (Fokker organ and electronics, performed by laptop)

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker. Onze sponsors