Archief en muziekbibliotheek

Het archief van Stichting Huygens-Fokker bevat een unieke muziekwetenschappelijke collectie literatuur met betrekking tot de microtonaliteit. De muzikale nalatenschap van professor Adriaan Fokker vormt hierbij een belangrijk onderdeel van het materiaal. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de briefwisselingen tussen Fokker en beroemde componisten als Pierre Boulez, Edgar Varèse, Peter Schat, Willem Pijper, Ivan Wyschnegradsky, Louis Andriessen, Alois Hàba en Henk Badings.
Het archief van de stichting omvat onder meer artikelen en scripties over microtonale muziek, concertprogramma's, fotomateriaal, correspondenties, originele schetsen, geluidsdragers (banden, platen, CD's) met microtonale muziek, documentatie over personen en composities, een bestuursarchief (notulen, verslagen, bulletins, enz.) en een financieel archief.

Naast het archief bezit Stichting Huygens-Fokker een muziekbibliotheek met uitsluitend microtonale composities en boeken over microtonaliteit.

Het archief en de muziekbibliotheek worden binnenkort geïndexeerd, gedigitaliseerd en gemoderniseerd. Hierbij zullen het archief en de muziekbibliotheek beter op elkaar afgestemd worden en zullen zij in de toekomst samen één groot toegankelijk naslagwerk gaan vormen. Om de toegankelijkheid van het archief te vergroten komt er een zoekmachine via deze website, zodat geïnteresseerden kunnen opzoeken wat de stichting in haar collectie heeft.

Het archief en de muziekbibliotheek is te vinden op het kantoor van Stichting Huygens-Fokker in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het archief staat open voor alle belangstellenden. Voor inzage kunnen geïnteresseerden een afspraak maken. Het is bij voorkeur te bezichtigen op dinsdagen. Andere dagen behalve vrijdag zijn ook mogelijk. Als u het archief wilt raadplegen, dan graag eerst een telefonische afspraak maken. Als u uw naam en telefoonnummer op het antwoordapparaat achterlaat, wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.