Microtonale instrumenten

Euler-orgel (1943)

foto van het Euler-orgel
 

In 1943 werd een klein orgel gebouwd dat de zogenaamde Euler-Fokker genera van de derde graad kon laten klinken. De Gebroeders van Leeuwen uit Leiderdorp bouwden het. Fokker nodigde van tijd tot tijd mensen uit in het Teylers Museum om over de muziektheorie betreffende de genera te discussiƫren. Zijn eerste microtonale composities waren korte stukken om de tien genera op het orgel mee te demonstreren. Aanvankelijk was het orgeltje in de hal van Teylers Museum opgesteld, maar later naar de collectie op de begane grond verhuisd waar het nog steeds te bezichtigen is. Het kan beschouwd worden als een voorloper van het Fokker-orgel (1950).

Klik voor een grotere foto Toetsenbord van het Euler-orgel. Klik voor een grotere foto.

Carrillo-piano

De Carrillo-piano van Sauter, of de 1/16-toons piano, is ontwikkeld een samenwerking tussen Julián Carrillo (1875-1965) en Carl Sauter in de jaren 50 van de vorige eeuw en heeft vele componisten en musici geïnspireerd tot het componeren en uitvoeren van exclusieve muziekliteratuur. Enkele muziekinstituten beschikken over dit instrument, waaronder het Conservatoire national supérieur de musique te Parijs.
Het klavier van de Carrillo-piano bevat 97 toetsen en bespant het octaaf c’ tot c’’.

Deze microtonale piano is in 16e toon ge-stemd en gebaseerd op het getempereerde 96-toonssysteem. Hierdoor gaat een stap naar de volgende hele toon (bijv. van c’ naar d’) over 16 toetsen en van een halve toon (bijv. van f’ naar fis’’) over 8 toetsen.