Organisaties

American Festival of Microtonal Music, Inc.
318 East 70th Street
Suite 5-FW
New York, New York 10021
USA
tel: +1 212 517 3550
fax: +1 212 517 5495
e-mail: afmmjr@aol.com
contact: Johnny Reinhard

Geschiedenis
De groep begon als een forum voor muziek met andere stemmingsopvattingen in alle mogelijke stijlen. Johnny Reinhard richtte de groep op in maart 1981 met een introducerend concert, gevolgd door een premièreconcert; hij heeft tot nu meer dan zestig concerten georganiseerd.

Activiteiten
Buiten de regelmatige concerten in New York heeft de AFFM getourd in Italië, Frankrijk en Zwitserland. De directeur van de AFFM heeft microtonale presentaties gehouden in Nederland, Japan, Canada, Duitsland, Rusland, Noorwegen en in de Verenigde Staten. Er zijn diverse malen festivals met concerten georganiseerd onder de namen Microthon en MicroFest. Naast concerten sponsort de groep andere microtonale uitingen zoals het openbaar maken en uitbrengen van manuscripten, steun aan verschillende andere organisaties en individuen, etc.

Archief/Documentatiesysteem
De AFFM heeft een archief met partituren, opnamen, brieven en allerlei documentatie over stemmingen. Het is toegankelijk op afspraak.

Contacten
Er is een verzendlijst van 3000 mensen die geïnteresseerd zijn in microtonaliteit. PITCH 1:4 heeft een "Who's Who in Microtonality" dat was bedoeld om de belangrijkste mensen in stemmingskwesties te introduceren.

Publicaties
De groep heeft PITCH voor de International Microtonalist volume 1, nos. 1-4 gepubliceerd. De groep heeft de cd Between the Keys op Newport Classics Premier (NPD 85526) uitgebracht en heeft hulp geboden in verschillende onafhankelijke publicaties.

Instrumenten
De AFFM heeft de ontwikkeling van nieuwe instrumenten en vernieuwingen op traditionele instrumenten uitgevoerd, gestimuleerd en er de opdracht toe gegeven. De groep heeft een Harry Partch-model Kithara laten bouwen door AFFM-lid Skip La Plante.

Organisatie
De AFFM werd verscheidene jaren gesteund door de Cultural Council Foundation en vormde in 1985 een bestuur van drie leden. De groep heeft nu tweewekelijkse bijeenkomsten van het bestuur dat uit elf personen bestaat.

 

Boston Microtonal Society
27 Valentine St.
Cambridge, MA 02139
USA
tel: +1 617 491 6057
e-mail: werntz@BostonMicrotonalSociety.org of info@BostonMicrotonalSociety.org
contact: Julia Werntz (directeur)

Geschiedenis
De Boston Microtonal Society werd opgericht in 1988 om de uitvoering en bestudering van microtonale muziek te bevorderen. De oprichter, Joseph Maneri, heeft microtonaal gecomponeerd sinds het begin van de zeventiger jaren en heeft vele jaren les gegeven in microtonale theorie, gehoortraining en uitvoering aan het New England Conservatory of Music.

Activiteiten
De activiteiten concentreren zich op uitvoering en educatie. De groep organiseert twee tot drie concerten per jaar en biedt lessen, workshops en gehoortrainingen in het 72-toonssysteem aan. De Boston Microtonal Society is begonnen met het samenbrengen van een groep musici in 1994 en is van plan daar een permanent ensemble uit te formeren. Een ander project dat in 1994 is begonnen is het maken van een serie boeken over instrumentale technieken voor het 72-toonssysteem.

Contacten
De Boston Microtonal Society heeft contact met haar leden, componisten en theoretici.

Publicaties
Joseph Maneri en Scott Van Duyne hebben Preliminary Studies in the Virtual Pitch Continuum gepubliceerd, een tekstboek voor gehoortraining in het 72-toonssysteem. Een grote hoeveelheid partituren en tapes met muziek die werd gecomponeerd door de verschillende leden van de groep is verkrijgbaar.

Organisatie
Het bestuur bestaat uit Joseph Maneri (voorzitter), Don Spark en Julia Werntz (directeur).

 

Centre for Microtonal Music
Ensemble of the Centre for Microtonal Music
Barbican Centre
Barbican
Londen EC2Y 8DS
Groot-Brittannië
tel: +44 71 638 4141
fax: +44 81 533 0668
e-mail: matthew@brailsford.org.uk
contact: Matthew Brailsford, manager
e-mail: jw@rogosanti.demon.co.uk
contact: James Wood, director, tel/fax: +44 869 278 392

Geschiedenis
De groep is in 1991 opgericht door James Wood, in samenwerking met de Society for the Promotion of New Music (SPNM), de Guildhall School of Music and Drama en Barbican Centre om microtonale muziek en alternatieve stemmingen te promoten. In 1996 werd de groep een stichting.

Activiteiten
De groep heeft georganiseerd:

 • Microtonal Composers Forum (met SPNM) in december 1991
 • Microtonal Festival in maart 1992 "In Tune?"
 • Microtonal Festival in maart 1993 "In Tune? 2"
 • Microtonal Festival in maart 1994 "In Tune? 3"
 • Oxford Festival of Contemporary Music 1995
 • Oxford Festival of Contemporary Music 1996
 • Soundspace Festival 1996
 • Oxford Festival of Contemporary Music 1997

Contacten
De contacten met musici en componisten zijn informeel.

Instrumenten
De Guildhall School bezit een kwarttoons-metallofoon en een kwarttoons-klokkenspel. Andere microtonale instrumenten worden regelmatig ontworpen en gebouwd door James Wood.

Organisatie
James Wood: muzikaal directeur
Louise Mitchell: assistent administratie
Pippa Thynne: administratie (op basis van behoefte)
De groep heeft nog geen fondsen voor een administratie op regelmatige basis. Dit betekent dat ze niet kan garanderen dat ze kan voldoen aan alle verzoeken die ze op dit moment krijgt.

 

Centre for New Musical Instruments
London Guildhall University
Sir John Cass Department of Design & Technology
Musical Instrument Technology Division
41 Commercial Road
Londen E1 1LA
Groot-Brittannië
tel: +44 20 7320 1844
fax: +44 20 7320 1830
e-mail: pol@c21-orch-instrs.demon.co.uk
contact: Patrick Ozzard-Low, manager

Geschiedenis
Patrick Ozzard-Low sloot in 1998 een uitgebreide studie af naar de technische en muzikale mogelijkheden voor nieuwe microtonale akoestische muziekinstrumenten. In 2000 werd het CNMI opgericht nadat fondsen waren toegekend om in eerste instantie nieuwe koper- en houtblaasinstrumenten te ontwikkelen.

Activiteiten
Het CNMI stimuleert de ontwikkeling en bouw van nieuwe akoestische en hybride akoestisch-elektronische instrumenten. De aandacht is vooral gericht op nieuwe en aangepaste versies van bestaande gangbare orkestinstrumenten. Het boek 21st Century Orchestral Instruments is te downloaden via voornoemde link. Er is ook een Internet-discussiegroep gestart: new-musical-instruments.

Contacten
Het CNMI is geïnteresseerd in contacten met instrumentmakers, universiteiten e.a. instituten op het gebied van muziek en techniek, uitvoerende muzikanten, componisten, technici en theoretici.

Instrumenten
Er is momenteel een paar 19-toons blokfluiten en een 19- c.q. 24-toons koperkwintet.

Organisatie
De leiding bestaat uit Patrick Ozzard-Low en Lewis Jones.

 

Dinosaur Annex Music Ensemble
P.O. BOX 5824, Boston
MA 02114-0012
USA
tel: +1 617 482 3852
fax: +1 617 482 4972
contact: Vance R. Koven, Chairman; W. Scott Wheeler, Artistic Director

Geschiedenis
De groep Dinosaur Annex werd in 1975 opgericht als de muzikale tak van het New England Dinosaur Dance Theater en werd zelfstandig in 1977. Een van de oprichters van Dinosaur Annex is Ezra Sims, een belangrijk microtonaal componist. De groep voert werken van hem en andere microtonale componisten uit, alsook een repertoire van meer algemene hedendaagse kamermuziek. Ze werken vaak samen met andere ensembles, zoals met het Pro Arte Chamber Orchestra op de cd The microtonal works of Ezra Sims, die in 1993 werd uitgebracht.

Activiteiten
Ensemble Dinosaur Annex produceert een jaarlijkse concertserie van drie of vier uitvoeringen in Boston, alsmede concerten, lezingen en schoolconcerten. De groep heeft ook verscheidene lp's en cd's geproduceerd, waarvan twee met de muziek van Ezra Sims.

Publicaties
Dinosaur Annex publiceert alleen concertprogramma's die ook nieuws over de groep en haar spelers en de componisten in het programma bevatten.

Organisatie
De groep wordt geleid door een "board of directors", bestaande uit componisten, musici en andere personen. De directeur kiest jaarlijks de functionarissen, namelijk de voorzitter, penningmeester en secretaris en de artistieke directeur.

 

Electronic Music Foundation
116 North Lake Avenue
Albany NY 12206
USA
tel: +1 518 434 4110
fax: +1 518 434 0308

Geschiedenis
De stichting is opgericht in september 1994 door Joel Chadabe c.s. om de elektronische muziek te bevorderen. Nu heeft ze meer dan 750 individuen, bedrijven en organisaties achter zich in haar netwerk.

Activiteiten
Er zijn verschillende ondersteuningsprogramma's voor het verspreiden van informatie en maken van elektronische muziek. Er worden cd's, boeken, videotapes, CD-ROM's en andere media uitgegeven. Verder worden anders moeilijk verkrijgbare cd's gedistribueerd, waaronder een groot aantal met microtonale muziek.

 

Filmkunst Musikverlag
Kardinal-Faulhaber strasse 15
D8 1000 München
Duitsland
tel: +49 89 958 0101
fax: +49 89 236 90860

Activiteiten
De Filmkunst Musikverlag is een uitgever en publiceert partituren van: Alois Hába, Stepán Konícek, Miroslav Ponc, en Karel Reiner, boeken van: Alois Hába, Horst-Peter Hesse, en Walter Jeschke, en een Alois Hába video.

 

Frog Peak Music
P.O. Box 1052
Lebanon NH 03766
USA
tel/fax: +1 603 448 8837
e-mail: fp@frogpeak.org

Activiteiten
Frog Peak Music is een componistencollectief dat boeken, artikelen en bladmuziek publiceert, cassettes en cd's uitgeeft van o.a. John Chalmers, Chroma en Xenharmonikon. Ook verzorgt het de distributie voor enkele andere uitgeverijen.

 

Neil Haverstick/Neil Haverstick Band
P.O. BOX 150271, Lakewood, Colo. 80215-0217
USA
tel: +1 303 477 3268
e-mail: microstick@msn.com

Geschiedenis
Neil Haverstick begon met het bespelen van de 19-toonsgitaar in 1990. Twee jaar later ontmoette hij een 19-toons-bassist. Uitgebreid met een drummer begon de groep met het spelen van concerten, vooral in de omgeving van Denver.

Activiteiten
Haverstick heeft veel in rockclubs opgetreden en met de fysicus Richard Krantz lezingen gehouden voor natuur- en wiskundeklassen. Hij heeft diverse malen het microtonale festival "Microstock" in Colorado georganiseerd. Hij heeft 3 cd's op zijn naam staan en speelt veel in de 34-toonsstemming.

Contacten
Hij heeft contact met veel muzikanten over de hele wereld, waarbij hij gebruik maakt van een uitgebeide mailinglist. Een van zijn composities verscheen in Xenharmonikon en verder heeft Haverstick geschreven voor Guitar Player en Cadence.

Instrumenten
Haverstick is in het bezit van een elektrische en akoestische 19-toonsgitaar; drie fretloze gitaren en een elektrische 34-toonsgitaar. De fretloze gitaren zijn verschillend gestemd, in reine kwarten en een harmonische schaal.

 

Informacni Centrum Aloise Háby
U druzstva Prace 409/59
140 00 Praha-Podoli
Tsjechië
tel: +420 2 44466716
e-mail: aloishaba@centrum.cz
Contact: Ing. Jan Andreska

Geschiedenis
Opgericht door Jan Andreska, kleinzoon van de zuster van Hába's echtgenote.

Activiteiten
Het Informatiecentrum Alois Hába beheert materiaal over Hába zoals partituren en produceert cd's.

 

International Computer Music Association
2040 Polk Street, Suite 330
San Francisco, CA 94109
USA
tel: +1 734 878 3310
fax: +1 734 878 3031
e-mail: ICMA@umich.edu

Geschiedenis
De groep is ontstaan na de eerste Computer Muziek Conferentie in 1974 aan de Universiteit van Michigan. De stichting sponsort de jaarlijkse International Computer Music Conference (ICMC) die afwisselend plaatsvindt in Europa, Amerika en Azië.

Activiteiten
De ICMC is een week van concerten en technische presentaties. De ICMA geeft een jaarlijkse aankondiging voor de ICMC, cd's, indices, video's etc. uit. Deze zijn verkrijgbaar voor iedereen.

Contacten
Verder heeft de groep een verzendlijst met meer dan duizend adressen en een Internet Bulletin Board voor gebruik door haar leden.

Publicaties
Er wordt ieder kwartaal de nieuwsbrief Array uitgegeven die gratis is voor leden. Al het werk op het gebied van instrumenten is gebaseerd op software en wordt uitgevoerd door de individuele leden.

Organisatie
De groep representeert meer dan vijfhonderd leden uit 24 landen. Het is een non-profit organisatie met een kader van gekozen functionarissen en een board of directors.

 

IMEC
Institute for Microtonal, Electronic and Computermusic
geassocieerd met:
CHAOSMA - ensemble for contemporary music
Hochschule für Musik und Theater
Harvestehuder Weg 12
D-20148 Hamburg
Duitsland
tel: +49 40 668 2970
fax: +49 40 441 95666
contact: Prof. Dr. Manfred Stahnke

Geschiedenis
IMEC is een onderdeel van de compositie- en theorie-afdeling van de Hochschule für Musik und Theater Hamburg en is opgericht in 1988. CHAOSMA is ook opgericht in dat jaar.

Activiteiten
IMEC organiseert concerten en lezingen in Hamburg, vaak samen met CHAOSMA en MUSIC MEDIA LAB HAMBURG.

Contacten
IMEC werkt samen met veel musici en componisten over de hele wereld. Het heeft relaties met CCRMA Stanford, IRCAM Paris, ZKM Karlsruhe en M.I.T. Boston, Mass.

Publicaties
De groep is van plan om samen met het Gesellschaft für Neue Musik Hamburg een periodiek te publiceren.

Instrumenten
IMEC/CHAOSMA gebruikt klassieke instrumenten en computers om microtonaliteit te genereren.

Organisatie
Voorzitters van IMEC: Prof. Dr. Manfred Stahnke, voorzitter van de compositie afdeling; Prof. Rainer Hecht, voorzitter van de technische afdeling; Prof. Helmut W. Erdman, voorzitter van de live-electronica afdeling. Chaosma is een vrije groep van componisten en musici, die bezig zijn op het gebied van microtonaliteit en/of digitaal ondersteunde muziek.

 

Internationale Gesellschaft für Ekmelische Musik
Fischbachstraße 50
A-5020 Salzburg
Oostenrijk
tel/fax: +43 662 632373
e-mail: info@ekmelic-music.org

Geschiedenis
De groep werd opgericht in 1971 door Franz Richter Herf en Rolf Maedel, beide professoren aan de Academie "Mozarteum" in Salzburg. Hun onderzoek naar nieuwe geluiden en harmonieën leidde naar de (her)ontdekking van microtonen. In 1972 werd het "Institut für Musikalische Grundlagenforschung" aan de Mozarteum Academie opgericht. Richter Herf en Maedel onderzochten de microtonaliteit en noemden het resultaat "Ekmelische Musik". De "Gesellschaft für Ekmelische Musik" werd opgericht in juni 1981. Het eerste symposium "Mikrotöne" werd gehouden in 1985 in Salzburg. Sinds 1989 heeft Horst-Peter Hesse (zie Richter Herf-Institut) de organisatie van het symposium overgenomen.

Activiteiten
Sinds 1989 organiseert de groep concerten die plaatsvonden in Oostenrijk, Slovenië, Polen, Tsjechië en Duitsland. In April 1992 hield Prof. Dr. Jaromir Mása een lezing met als onderwerp "Mikrotonale Musik für Kinder".

Contacten
De groep heeft contact met de volgende componisten: Johannes Kotschy, Kurt Anton Hueber, Tomaz Svete, Ezra Sims, Herbert Grassl, Robert Brandstetter, Albert Caprioli, en met het Stadler Quartett, en het EK MELOS Ensemble.

Publicaties

 • Mikrotöne I, II, III.
 • Prof. Dr. Horst-Peter Hesse "Grundlagen der Harmonik in mikrotonaler Musik"
 • Prof. Rolf Maedel "Mikrotöne"
 • Prof. Franz Richter Herf "Ekmelische Musik"
 • Vier platen met Ekmelische muziek van Franz Richter Herf, en Johannes Kotschy

Instrumenten
De groep bezit een Ekmelisch orgel, ontworpen en gebouwd door Franz Richter Herf in 1974, en een een tweede gebouwd in 1981 door Prof. Ing. Reinhard Hanel voor de Mozarteum Academie.

Organisatie
President: Dr. Kurt Anton Hueber
Vice-President: Mag. Johannes Kotschy
Algemeen secretaresse: Maria Richter
Leden: 69

 

Just Intonation Network
535 Stevenson Street
San Francisco, CA 94103
USA
e-mail: dbd@dbdoty.com (Editorial)
contact: David B. Doty (Editorial), Henry S. Rosenthal (Subscriptions/Store)

Geschiedenis
Het Just Intonation Network is een project van Other Music, Inc., een Californische stichting, die, op haar beurt, een uitvloeisel is van het in San Francisco gevestigde experimentele muziek ensemble Other Music. Other Music stopte met live optredens aan het eind van 1981 om zich te concentreren op opname-projecten.
Na het uitbrengen van de LP "Incidents Out of Context" (1983), zochten de bestuursleden van Other Music, Inc. een manier om de grote gemeenschap van componisten en musici te bedienen en de activiteiten van de stichting, het aanmoedigen van experimentele compositie en het ontwikkelen van nieuwe muzikale bronnen, in overeenstemming met haar beginselen te houden. Een groeiende groep componisten kwam in aanraking met reine stemming en door de afwezigheid van adequate communicatiekanalen waren de meesten geïsoleerd bezig en werden gedwongen om procedures, die al bekend waren, opnieuw uit te vinden. Men stelde vast dat het steunen van deze componisten een waardige taak zou zijn voor Other Music, Inc. Het Just Intonation Network werd formeel opgericht in oktober 1984 en wordt bestuurd door een raad van beheer. Het beheer is gedelegeerd aan een uitvoerend comité bestaande uit Carola B. Anderson, David B. Doty, and Henry S. Rosenthal. Rond 2009 hield het netwerk op te bestaan.

Activiteiten
Uitgave van het tijdschrift 1/1, verkoop van boeken, CD's, cassettes, e.a. Promoten van muziek met reine stemmingen.

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag wordt in samenwerking met Other Minds een serie van negen concerten georganiseerd van 20e en 21e-eeuwse muziek in reine stemming. Ze vinden plaats in verschillende gelegenheden in de San Francisco Bay Area tussen 9 april en 11 juni 2005.

 

Association Jean-Etienne Marie
222 Rue Marcadet
75018 Paris
Frankrijk
tel: +33 1 462 772 29
fax: +33 1 448 533 79
contact: Pascale Criton

Geschiedenis
Na de dood van Jean-Etienne Marie (1917-1989) kwamen musici die bevriend met hem waren samen om over zijn werken, archief en instrumenten te waken en om de projecten van de Association te promoten. Hij maakte onder meer programma's over hedendaagse muziek bij de ORTF en deed onderzoek naar micro-intervallen.

Activiteiten
Op dit moment is het beheren van het archief de belangrijkste activiteit.

Archief
Zodra het archief onder het beheer van de Association valt zal het toegankelijk worden.

Contacten
Er is contact met de leden van de Association.

Instrumenten
Een 1/6-toons-piano en een 1/3-toons-piano geërfd door Jean-Etienne Marie van Julián Carrillo.

 

MELA Foundation
275 Church Street, 3rd floor
New York NY 10013
USA
tel: +1 212 925 8270
email: mail@melafoundation.org
contact: David Beardsley

Activiteiten
De stichting is een interdisciplinaire organisatie gewijd aan de muziek van La Monte Young en de lichtkunst van Marian Zazeela. Verder stimuleert ze het gebruik van technologie in creatieve uitingen als muziek en beeldende kunst. Ze exploiteert het "Dream House" in New York, een licht- en klankspektakel van La Monte Young en Marian Zazeela.

 

Microtonal Projects Ltd
75 Canbury Avenue
Kingston upon Thames, Surrey KT2 6JR
Groot-Brittannië
tel: +44 20 8546 1424
contact: Donald Bousted

Geschiedenis
Opgericht in 2004 door Donald Bousted.

Activiteiten
Op 18 en 19 maart 2005 wordt het UK MicroFest 1 gehouden in St. Cyprian's Church, London. Er zullen concerten, lezingen en presentaties worden gehouden. Hopelijk wordt het een jaarlijks evenement. Voorstellen voor 5- tot 15-minuten durende sessies om werk of ideeën te demonstreren graag sturen aan: microfest@microtonalprojects.co.uk. Deadline: vrijdag 3 december 2004. Zie de website voor overige activiteiten.

Contacten
De organistatie zoekt contact met mensen die met microtonale muziek bezig zijn. Lewis Jones en Patrick Ozzard-Low zijn leden.

Instrumenten
Er is een microtonale trompet en men onderzoekt microtonale blokfluitgrepen.

 

Arbeitskreis "Neue Töne"
Krähbühlstrasse 78
CH 8044 Zürich
Zwitserland
tel: +41 1 252 8730
fax: +41 1 261 8214
contact: Johann Sonnleitner

Geschiedenis
De groep is in 1991 ontstaan uit de wens om twee muzikale impulsen, beiden op antroposofische grondslag, samen te brengen in het zogenaamde "Werbeck-zingen".

Activiteiten
Wekelijks wordt de compositie "Seelenkalender" van R. Steiner gerepeteerd. Er worden ook regelmatig concerten georganiseerd: de concertreeks "Intervall" in de Grote Zaal van het conservatorium van Zurich, de concertreeks "Musik zum Monat" op het 24-toonsorgel in de Christelijke kerk en jaarlijkse congressen in Salzburg.

Publicaties
Valborg Werbeck-Svärdström: "Die Schule der Stimmenthülung", Uitgeverij Goetheanum Heiner Ruland: "Ein Weg zur Erweiterung des Tonerlebens, Musikalische Tonkunde am Monochord", Uitgeverij Die Pforte, Basel, 1981 Heiner Ruland: "Die Neugeburt der Musik aus dem Wesen de Menschen, künstlerische und therapeutische Aufgaben einer erneuerten Musikkultur", Uitgeverij Novalis, Schafthausen 1987 Heiner Ruland: "Musik als erlebte Menschenkunde", Uitgeverij Fischer-Bärenreiter, 1991 Heiner Ruland: privé-uitgaven van composities in verwijd toonsysteem. De groep publiceert op aanvraag composities van Ruland en Sonnleitner in verwijd toonsysteem, maar vermijdt opnamen op plaat en cd.

Instrumenten
Er werd tot nu toe een serie instrumenten voor microtonale muziek ontwikkeld:
Een monochord;
14-snarige instrumenten met verstelbare kammen;
een 2-snarige kwarttooncither;
24-toons toetseninstrumenten: clavichord, orgels;
een 24-toons klaviatuur, gemaakt door Swendener Orgelbau, Schwende 5, D 7796 Herdwangen;
een 24-toons clavichord gemaakt door Ruedi Käppeli, Bahnhofstrasse 36, CH 6210 Sursee;
een 24-toons cembalo van Bruce Kennedy.

Organisatie
De groep bestaat uit geïnteresseerde beroeps- en amateurmusici, die een vrijwillige financiële bijdrage leveren.

 

Newband
P.O. Box 443
Nyack NY 10960-0443
Verenigde Staten
tel: +1 914 358 2759
contact: Dean Drummond

Geschiedenis
De Newband werd in 1977 opgericht door Dean Drummond en Stefani Starin. De groep bestaat uit een vaste kern, omringd door een aantal musici die per gelegenheid inspringen.

Activiteiten
De activiteiten zijn gericht op vernieuwing van de muziek van deze tijd, door het gebruik van zowel traditionele als experimentele instrumenten, en het mengen van muzikale en theatrale elementen. Op de programma's staan werken variërend van tonaal en atonaal tot microtonaal, van minimalistisch tot maximalistisch, met invloeden uit de jazz en rock tot de Oosterse muziek, van geheel uitgeschreven muziek tot aleatorische en geïmproviseerde stijlen.

Publicaties
De Newband heeft diverse cd's opgenomen met microtonale muziek van o.a. Brown, Cage, Drummond, Partch, Thoresen, Wolfe, enz.

Instrumenten
De zoemoezofoon (Zoomoozophone) is een uitvinding van Dean Drummond; een metallofoon met 31 tonen per octaaf in reine stemming. Verder heeft de groep een groeiende verzameling exotische instrumenten ter beschikking. In 1989 kreeg het van de Andrew Mellon Foundation een beurs om een tiental microtonale instrumenten van Partch te kopiëren; de Newband heeft deze instrumenten nu in bruikleen uit de Partch-collectie te San Diego.

Organisatie
De kern van het ensemble bestaat uit zes spelers: Stefani Starin (fluiten), Theodore Mook (cello), Elizabeth Rodgers (klavieren), Dean Drummond, Dominic Donato en James Pugliese (allen slagwerk).

 

Richter Herf-Institut für musikalische Grundlagenforschung
Universität Mozarteum Salzburg
Fürbergstraße 18-20
A - 5020 Salzburg
Oostenrijk
tel: +43 662 6198 6221
fax: +43 662 6198 6209
contact: Prof. Dr. Horst-Peter Hesse

Geschiedenis
De Oostenrijkse componist Franz Richter Herf begon in 1970 microtonaal te componeren. In 1972 werd het "Institut für musikalische Grundlagenforschung" opgericht om onderzoek te doen naar microtonen, psychoakoestiek en andere muzikale fenomenen. Na de dood van Richter Herf in 1989 veranderde het instituut haar naam in "Richter Herf Institut für musikalische Grundlagenforschung". De directeur is Horst-Peter Hesse.

Activiteiten
Het instituut heeft internationale conferenties over microtonale muziek en concerten georganiseerd in 1985, 1987, 1989, 1991 en 1993. Verder doet het onderzoek op de volgende gebieden:

 • Toonhoogtewaarneming, harmonie en notatie van microtonale muziek
 • Mogelijkheden van de meest gebruikelijke muziekinstrumenten en grenzen aan hun intonatienauwkeurigheid
 • Ontwikkeling van nieuwe wegen in de muziek door systematisch gebruik van ekmelische toontrappen
 • Waarneming van tijd en tijdordening in uitvoeringen van muziekwerken

Archief
Het instituut heeft een eigen bibliotheek en onderhoudt contacten met de deelnemers aan de conferenties.

Publicaties
Naar aanleiding van de conferenties geeft het instituut een prospectus uit: "Mikrotöne", Innsbruck: Edition Helbling.

Instrumenten
Er worden computerprogramma's voor microtonale stemmingen van keyboards gebruikt en iedere student aan het Mozarteum die een snaarinstrument bespeelt moet een eenjarige cursus in microtonaal gehoor en intonatie bij het Richter Herf-Instituut volgen.

Organisatie
Het Richter Herf-Instituut is ondergebracht in de Muziekuniversiteit "Mozarteum".

 

SYSMIS
222 Rue Marcadet
75018, Paris
Frankrijk
tel: +33 1 462 772 29
fax: +33 1 448 533 79
contact: Pascale Criton, Vincent Gibiat

Geschiedenis
De groep is ontstaan toen de componiste Pascale Criton en de natuurkundige Vincent Gibiat (LOA, ESPCI, Paris) elkaar ontmoetten om studieprojecten te organiseren naar de conceptie van micro-sensitieve instrumenten voor klanksynthese en compositie. SYSMIS = Systèmes Micro-sensibles

Activiteiten
De groep organiseert lezingen, conferenties en studieprojecten. De groep heeft geen formele contacten met componisten, musici en wetenschappers. Artikelen worden individueel gepubliceerd.

Instrumenten
De groep ontwerpt concepten en instrumenten voor micro-sensitieve klankopwekking en morfologische systemen voor geluidsanalyse en -synthese, gebaseerd op de principes van niet-lineaire dynamische systemen.

 

31-note Music Group
Kalkadoon, 140 Station Street
Blackheath NSW 2785
Australië
tel: +61 47 877 324
fax: +61 47 877 626
contact: Bill Coates

Geschiedenis
De 31-note Music Group werd geformeerd na een concert in 1984 met muziek in het 31-toonssysteem, geschreven door Bill Coates. Bill Coates is geïnteresseerd in microtonale muziek sinds 1952 toen hij in Engeland woonde. Hij schreef in 1969 naar prof. Fokker om het 53-toonssysteem te verdedigen. Fokker schreef terug met een goede argumentatie voor 31-toonsmuziek. Coates heeft Nederland meerdere malen bezocht en werd hartelijk gesteund door professor Fokker, Anton de Beer en Henk Badings. In 1977 kwam een Archifoon, gebouwd door Herman van der Horst, in zijn bezit. Een geïnteresseerde groep mensen komt sinds 1984 regelmatig samen.

Activiteiten
Voordat Bill Coates in 1994 ziek werd oefende een groep vocalisten de vier 31-toons madrigalen van Nicola Vicentino.

Contacten
Coates heeft contact met Warren Burt in Melbourne en verschillende musici in de Verenigde Staten.

Publicaties
Ongeveer 25 stukken van Bill Coates zijn verkrijgbaar in privé-uitgave, alsook vijf cassettes met 33 opnamen. Een boek is geschreven. maar nog niet gepubliceerd.

Instrumenten
Coates bezit behalve de gerestaureerde Archifoon nog een Chromofoon, een 31-toons elektronisch instrument. Jozef Szelski heeft een manier ontwikkeld om 31-toonsmuziek te printen met de computer.

 

Rotterdamse microtonale groep

Geschiedenis
In 1989 zocht saxofonist Ferdi Schukking contact met Leo de Vries naar aanleiding van een artikelenreeks van de Vries over microtonaliteit in 'Mens & Melodie' uit de jaren 1980-87. In 1991 sloot Sjoerd Brunia zich bij het duo aan na een ontmoeting met Schukking op de werkgroep Microtonaliteit onder leiding van Rudolf Rasch. Sinds 1994 nemen ook anderen aan de groepsbesprekingen deel.

Activiteiten
De activiteiten van de groep zijn naar binnen gericht en bestaan uit het analyseren van microtonale muziek, het bespreken en spelen van eigen microtonale experimenten en composities, het overleggen over eigen publicaties, het vinden van de ideale microtoon-notatie, het zoeken naar een bevredigende microtoon-muziektheorie en het ontwerpen van microtonale toetsenborden.

Contacten
De groep is niet actief in het zoeken van contacten, maar staat wel open voor anderen die zich met microtonaliteit bezig houden.

Instrumenten
De Vries bezit een kwarttoon-clavecimbel en werkt met omgestemde strijkinstrumenten. Schukking werkt aan techniekaanpassingen voor het spelen van microtonen op blaasinstrumenten. Brunia werkt met een microtonaal-geprogrammeerde computer/synthesizer.

Organisatie
De groep heeft geen formele structuur en bestond (september 1994) uit:
Leo de Vries; violist en componist,
Ferdinand Schukking: saxofonist en componist,
Sjoerd Brunia: musicoloog en publicist,
Siemen Terpstra: mathematicus en klavierontwerper,
Gjalt Wijmenga: gespecialiseerde notatie voor reine stemmingen en klavierontwerper.

 

Sonic Arts Gallery/Institute
2961 Beech Street
San Diego, CA 92102
USA

Activiteiten
Publicatie van het tijdschrift "Interval Journal of Music Research and Development", componeren en improviseren. Er is een museum van microtonale muziekinstrumenten, o.a. van Ivor Darreg en Jonathan Glasier. Centrum voor microtonale- en rein gestemde muziek.

 

Spolec'nost pro mikrointervalovou hudbu (SMIM)
Luc'ní 60
61600 Brno
Tsjechië
e-mail: root@forrotronics.cz
contact: Daniel Forró

Geschiedenis
Opgericht in 1995 door Daniel Forró.

Activiteiten
Populariseren van microtonale muziek door het organiseren van concerten en lezingen, uitgeven van CD's, bulletins, enz.

 

World Harmony Project
P.O. Box 15464
Gainesville, FL 32604
USA
contact: Denny Genovese

Geschiedenis
Het voormalige Southeast Just Intonation Center werd gesticht in 1991 door Denny Genovese, nu betrokken bij het World Harmony Project.

Activiteiten
Het bevorderen van rein gestemde muziek door voorlichting, concerten, onderzoek, ontwikkeling van muziekinstrumenten en uitgave van cd's.

 

Association Ivan Wyschnegradsky
106 Boulevard Lefèvre
93600 Aulnay-sous-Bois
Frankrijk
tel: +33 1 48 68 09 76 (Martine Joste)
+33 1 69 08 88 95 (Franck Jedrzejewsky)
fax: +33 1 48 65 Ol 63 (Martine Joste)
+33 1 69 08 77 82 (Franck Jedrzejewsky)
e-mail: contact@ivan-wyschnegradsky.fr

Geschiedenis
De groep werd opgericht in 1983 toen, na de dood van Wyschnegradsky, een aantal musici en vrienden besloten om Wyschnegradsky's werk te promoten.

Activiteiten
De groep heeft concerten georganiseerd in Parijs in 1985, 1988, 1991, en coprodukties voor de albums:

 • 1 dubbel-lp, Ed. Block Berlin
 • 1 cd door het Arditti Quartet, Ed. Block Berlin
 • 1 cd door het Ensemble 2e2m

Archief
Franck Jedrzejewsky beheert het archief van de Association.

Publicaties
De Association publiceert 3 of 4 nieuwsbrieven per jaar, het "Premier Cahier Ivan Wyschnegradsky", en Wyschnegradsky's ongepubliceerde boek "La Loi de la Pansonorité" werd gereviseerd voor publicatie door Franck Jedrzejewsky en uitgegeven door Edition Contrechamps, Genève.

Organisatie

 • Non-profitorganisatie (Association Loi de 1901)
 • Bijna 130 supporters
 • Raad van bestuur (8 leden):

Claude Ballif, President
Martine Joste, Vice-President
Dimitri Vicheney, Penningmeester
Franck Jedrzejewsky, Algemeen Secretaris
Michel Ellenberger, Adjunct Algemene Secretaris
Charles Chaynes, Solange Ancona, Pascale Criton

 

Xenharmonic Alliance
13036 Staton Drive
Austin, Texas 78727-4513
USA
tel: +1 512 832 0133
contact: Gary Morrison

Geschiedenis
Ivor Darreg, een microtonale componist en theoreticus, richtte de Xenharmonic Alliance op als een informeel netwerk van musici geïnteresseerd in microtonaliteit. Darreg is in februari 1994 gestorven en Gary Morrison zet de traditie voort.

Activiteiten
Morrison beheert een computerbestand met namen, adressen en interesses. Deze informatie is gecategoriseerd op naam, regio, land en interesse. Kopieën van deze databank zijn op aanvraag beschikbaar. De XHA leed enige tijd een wat slapend bestaan, omdat het doel uitwisseling van contacten tussen microtonalisten is, en dat doel wordt nu effectiever bereikt door de Tuning List op het internet. Omdat de Tuning List voornamelijk over theorie gaat, is in 2000 een nieuwe activiteit opgestart en wel het maken van compilatie-cd's met muziek van de leden. Stuur om deze cd's te ontvangen elk jaar een ansichtkaart met adres en de eigen microtonale interessegebieden aan Gary Morrison. Dan ontvangt u ook het webadres van het XHA-ledenbestand. Of als u eigen muziek op deze cd's wil laten zetten kunt u ook contact opnemen.

Contacten
Morrison onderhoudt drie computerbestanden met microtonale musici:
1. Xenharmonic Alliance leden (nu ongeveer 95 leden), deze musici zijn zeker geïnteresseerd in microtonaliteit.
2. Potentieel geïnteresseerde musici, deze musici zijn zeker in het verleden geïnteresseerd geweest in microtonaliteit. 320 mensen staan op deze lijst, inclusief schetsmatige aantekeningen over hun interesses.
3. Algemene microtonale interesse database, interesseniveau onbekend, interesse onbekend (805 mensen op deze lijst). Gecategoriseerde uittreksels van de database worden aan de leden verzonden om microtonale musici met gelijke interesses te lokaliseren.

Instrumenten
Morrison vervaardigt Ensoniq ASR-10 en EPS digitaal gesamplede instrumenten.

 

Xenharmonikôn
P.O. Box 665
Rancho Santa Fe, CA 92067
USA
contact: John H. Chalmers

Geschiedenis
John Chalmers begon met het publiceren van Xenharmonikon in 1974 als een "Amateur Press Association", een vorm van publikatie waarbij de voorgeprinte bijdragen worden verstuurd naar de redacteur die de uitgave samenstelt en distribueert naar degenen die hebben bijgedragen en een paar anderen. Later besloot Chalmers om de drukkosten zelf te betalen en het blad te verkopen aan iedere belangstellende. Toen Xenharmonikon werd opgericht waren er zo weinig microtonalisten dat het APA-formaat de enige logische manier leek om ideeën, partituren, etc. te publiceren.

Publicaties
Xenharmonikon, een informeel tijdschrift voor microtonale muziek. Alle oude uitgaven zijn verkrijgbaar bij Frog Peak Music, P.O. Box 1052, Lebanon, NH 03766 USA, tel. +1 603 448 8837, e-mail: fp@frogpeak.org

Organisatie
John Chalmers is de redacteur en uitgever, Ervin Wilson bespreekt soms artikelen over keyboards en ontwerpt de omslagen.