3 maart 2019 | Ensemble SCALA

Fokker-orgelconcert | 03-03-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Microfobia


Wie is er bang voor kleine toonsafstanden? Met dit nieuwe programma zet Ensemble SCALA de (micro)toon door composities uit te voeren die alle gebaseerd zijn op een andere verdeling van het octaaf. Zo klinken er naast de vijfdetonen van het 31-toonssysteem tevens kwarttonen van het 24-toonssysteem, derdetonen van het 19-toonssysteem, twaalfdetonen van het 72-toonssysteem, zestiendetonen van het 96-toonssysteem en de volledig zuivere tonen van de boventoonreeks. Een concert vol microtonen dus. Maar is dit om bang van te worden? Gezien de reeks intrigerende werken die de revue zal passeren is er niets om voor te vrezen. Op het programma staat namelijk een prachtig modern klassiek werk van de Amerikaanse componist Ezra Sims, getiteld Night Piece en het ingetogen doch spannende Rapprochement van de Nederlandse componist Arnold Marinissen, dat in reprise gaat. Daarnaast wordt The Juggler (de jongleur) gespeeld van de Amerikaanse componist Aaron Krister Johnson. Alhoewel een elektronische versie van dit curieuze, bijna neobarokke 19-toonswerk weliswaar bekend is, is de akoestische uitvoering voor klavecimbel en fluit deze ochtend de werkelijke première. Daarnaast klinkt de première van Ancient Wisdom van de Roemeens/Finse componist Sebastian Dumitrescu, die een werk geschreven heeft met tien kwarttonen gebaseerd op de Mohajira, een middentoonstemming waarbij de kwint in twee neutrale tertsen is verdeeld. Maar het concert vangt aan met daverende klanken gebaseerd op de optelakkoorden van prof. Adriaan Fokker, in een geleide improvisatie van Melle Weijters (getiteld Improspectrum) voor het voltallige ensemble. Het wordt gespeeld in een reine stemming, wat in het Engels met 'just intonation' wordt aangeduid. Na dit concert volgt de cd-presentatie van Arnold Marinissen, met daarop o.a. zijn compositie voor Ensemble SCALA.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/7808/   >>>
Zondag 3 maart 2019, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, gitaar / 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano / keyboards / klavecimbel

Ere Lievonen, Fokker-orgel / klavecimbel

Glenn Liebaut, percussie

 

 

Programma

Melle Weijters - Improspectrum (2019) [just intonation] première

Sebastian Dumitrescu - Ancient Wisdom (2019) [24-toons] première

Ezra Sims (1928-2015) - Night Piece: in girum imus nocte et consumimur igni (1989) [72-toons]

Aaron Krister Johnson - The Juggler (2003) [19-toons] première

Arnold Marinissen - Rapprochement (2017) [31-toons/96-toons]


 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst, Hofstee stichting en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors