Concert | 15 januari 2017  |  Ensemble SCALA

Fokker-orgel concertserie | 15-01-2017 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Blast from the past


Onder de titel ‘Blast from the past’ duikt Ensemble SCALA composities op uit zijn korte geschiedenis. Er zullen hoogtepunten uit het repertoire worden uitgevoerd die speciaal voor het ensemble geschreven zijn. Zo wordt het werk Na (2013) van Gijsbrecht Roijé uitgevoerd, waarin naast fijnzinnige microtonale akkoorden tevens gebruik gemaakt wordt van verrassende digitale klanken onder de toetsen van het keyboard. In het werk 3 pezzi molto simili (2014) van Lucio Garau zijn feitelijk drie vergelijkbare delen te horen waarin hij de effectiviteit van de tonaliteit niet schuwt. De compositie In the Blink of an Eye (2015) van Danny de Graan, waarin geluiden van zijn pasgeboren dochter elektronisch zijn verwerkt, is meer modernistisch van opzet, maar de strakke vorm van het werk getuigt van een hedendaags gevoel voor timing. Het soms 'swingende' Gallium (2010/2011) van Sander Germanus vertelt het verhaal van een langzaam smeltend metaal (scheikundige element) met atoomnummer 31 dat verwijst naar het 31-toonssysteem in het stuk, waarin boventoonklanken en vervreemdende akkoordprogressies veelvuldig voorkomen. Het relatief korte werk Unruh (2015) van Joachim F.W. Schneider draait om het ingenieuze mechaniek van een klok, waarin de onrust in een uurwerk opmerkelijk genoeg wordt beteugeld door een onderdeel genaamd Unruh, dat eerst verklankt wordt door een eigenzinnige ronddraaiende bekken en later ook door de vernuftige microtonale lijnen in de partijen van de andere instrumenten. Kortom, een luisterrijk overzichtsconcert met een frisse noot en de klemtoon op de afgelopen zes bewogen jaren van Ensemble SCALA.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/5257/_   >>>
Zondag 15 januari 2017, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie

 

Programma

Sander Germanus (1972) - Gallium (2010/2011)

Gijsbrecht Roijé (1963) - Na (2013)

Danny de Graan (1973) - In the Blink of an Eye (2015)

Lucio Garau (1959) - 3 pezzi molto simili (2014)

Joachim F.W. Schneider (1970) - Unruh (2015)

 

NB. De werken van Sander Germanus, Danny de Graan en Gijsbrecht Roijé zijn tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

_

Ensemble SCALA

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsZabawas, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Van den Berch van Heemstede Stichting, Hofsteestichting en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors