10 april 2022 | Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 10-04-2022 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Noordse Klanken


Een fascinerende orgeltocht door Scandinavië en Finland, zo eenvoudig kan dit ochtendconcert geschetst worden. Wie kan dit beter op het Fokker-orgel uitvoeren dan onze vaste organist Ere Lievonen? Lievonen, die geboren en getogen is in Finland, verkent volksmuziek en gecomponeerde orgelwerken uit Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland. De overgang van het liefdevolle Rukous van Sibelius’ generatiegenoot Oskar Merikanto naar de avant-gardistische werken uit het Livre d’orgue van de Zweed Bengt Hambraeus voelt als een cultuurschok, maar onder de handen van Lievonen zou er zomaar een gemeenschappelijke deler boven kunnen komen drijven. Het programma omvat ook composities van Emil Sjögren (Zweden), Carl Nielsen (Denemarken), Juhani Nuorvala (Finland), Geirr Tveitt (Noorwegen) en volksmuziek uit het hoge noorden van Noorwegen. Finland wordt officieel niet tot Scandinavië gerekend. Beter kan men spreken van de Noordse landen. Geografisch gezien vormen deze landen wel een eenheid. Maar is dit cultureel en muzikaal ook het geval? Met een dwarsdoorsnede aan composities uit het Noorden, die afkomstig zijn uit diverse stijlperiodes, probeert Ere Lievonen hier een antwoord op te geven.

Klavecinist, fortepianist, pianist en organist Ere Lievonen (Finland, 1972) heeft zich gespecialiseerd in zowel de historische uitvoeringspraktijk als hedendaagse muziek in Finland en Nederland (Utrecht, Amsterdam en Den Haag) bij o.a. Jacques Ogg en Bart van Oort (fortepiano). Hij heeft bij vele festivals voor oude en nieuwe muziek opgetreden in diverse Europese landen en de VS. Hij studeerde piano en orgel in aan verschillende conservatoria en haalde in 2011 zijn Master diploma fortepiano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Naast solo-optredens is Lievonen ook actief als componist en kamermuziekspeler, zoals het Finse 'Ensemble Ambrosius' dat hedendaagse muziek (van Frank Zappa) op barokinstrumenten speelt, 'Beauty and the beasts', een fortepianotrio met Anna Ryu (viool) en Diederik van Dijk (cello) en 'Ensemble SCALA', het huisensemble van Stichting Huygens-Fokker. Sinds 2009 is hij de vaste organist van het unieke microtonale Fokker-orgel in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ. Ere Lievonen wordt tijdens dit concert muzikaal vergezeld door de uitmuntende violiste Jellantsje de Vries, die de Hardangervedel uit Noorwegen ter hand zal nemen.

www.muziekgebouw.nl/agenda/10900/  >>>
Zondag 10 april 2022, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 15,00 Normaal | € 12,00 Stadspas | € 12,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Ere Lievonen, Fokker-orgel

m.m.v. Jellantsje de Vries, Hardangervedel

 

Programma

Carl Nielsen (1865-1931) - uit 29 kleine preludes op. 51 (1929)
- V in g
- XIII in G
- XVIII in C
- XXVII in fis
- XXVIII in C
- XXIX in F


Oskar Merikanto (1868-1924) - Rukous (Gebed) (1917)


Juhani Nuorvala (1961) - uit Enharmonic Suite (2015)
- III. Recitative and Chorale
- II. Urban Nocturne
- V. The Enharmonic Mode of Antiquity


Traditionele hardingfeleslåtter uit Noorwegen
- Rotnheims-Knut (halling)
- Haugelåtten (halling)
- Jon Vestafe (springar)
- Gangar etter Myllarguten


Geirr Tveitt (1908-1981) - uit Concerto no. 2 voor hardangervedel
op. 252 "3 Fjorden" (1966)
- II. Sognefjord (orgelbewerking door Ere Lievonen)


Emil Sjögren (1853-1918) - uit Legender op. 46 (1905)
- I in C
- XV in Be
- V in D


Bengt Hambraeus (1928-2000) - uit Livre d'orgue (1980-81)
- Prologue sur les Grands-Jeux
- Récit de Cornet
- Basse de Cromorne (III)
- Récit de Nazard
- Terme sur les Grands-Jeux

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors