19 januari 2020  |  Laurens de Man, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 19-01-2020 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Consonanze Stravaganti


Onder de titel 'Conzonanze Stravaganti' zal de jonge en getalenteerde organist Laurens de Man een bijzonder orgelconcert geven. Voor zijn eerste kennismaking als organist met het 31-toonsorgel heeft hij werken geselecteerd uit verschillende stijlperiodes, met op het programma componisten die, zoals hij het zelf omschreef, 'de scherpe kantjes van de middentoonstemming opzochten'. Een mooie uitdaging voor een musicus die voor zijn jonge leeftijd al zeer ervaren is. Zo is Laurens de Man (Den Bosch, 1993) actief als organist, pianist en klavecinist. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga en volgde ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en een jaar later behaalde hij op uitmuntende wijze zijn masterdiploma piano. In 2017 zette hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar. Hij won diverse belangrijke muziekprijzen, waaronder de eerste prijs, de publieksprijs én de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen in 2017 en de Sweelinck-Mullerprijs in 2018. Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Ook was hij te zien bij Podium Witteman op de NTR. Sinds januari 2012 is Laurens de Man hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht en sinds 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Desondanks vindt hij tijd om als solist op te treden en kamermuziek uit te voeren, zoals tijdens dit ochtendconcert. Op het programma staat onder andere de vroegste muziek voor toetsen uit de Robertsbridge Codex, een speciale bewerking van een middeleeuwse estampie door Hans Koolmees, composities van de uit de Lage Landen afkomstige 'Italiaanse' componist Giovanni de Macque die werd beïnvloed door Carlo Gesualdo, werk van de beroemde componisten Michelangelo Rossi en Girolamo Frescobaldi én composities van de Nederlandse componiste Tera de Marez Oyens, gespeeld in de middentoonstemming. Bij het uitvoeren van de stukken van de twee laatst genoemde componisten wordt Laurens de Man vergezeld door celliste Irene Kok. Belangrijk in het programma zijn tevens twee composities uit het repertoire van het 31-toonsorgel, geschreven door de bekende Nederlandse componist Hans Kox, die helaas in februari 2019 is overleden. Met onder meer dit eerbetoon neemt Laurens de Man het publiek mee op een muzikaal avontuur en laat het Fokker-orgel zijn buitengewone mogelijkheden horen in een programma dat reikt van de alleroudste orgelmuziek tot aan muziek van de 20ste eeuw.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/8238/   >>>
Zondag 19 januari 2020, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

 

Musicus

Laurens de Man, Fokker-orgel

m.m.v. Irene Kok, cello

 

 

Programma


Anoniem - Estampie (uit Robertsbridge Codex, 14e eeuw)

 

Hans Koolmees (1959) - Estampie (14e eeuw, arr. 1999)

Hans Kox (1930-2019) - Larghetto (1957)

Giovanni de Macque (ca. 1550-1614) - Consonanze stravaganti (ca. 1586)

Henk Badings (1907-1987) - delen uit 'Suite van kleine stukken' (1954)
                           I. Preludio
                           II. Arietta
                           III. Recitativo
                           VI. Postludio

Girolamo Frescobaldi (1583-1643) - Canzona prima, basso solo
     & Canzona terza, basso solo (uit Canzoni da sonare, 1634)

Hans Kox (1930)  -  3 epigrammen voor 31-toonsorgel (1967)
                           I. Andante
                           II. Presto
                           III. Adagio

Michelangelo Rossi (1601-1656) - Toccata settima (ca. 1634)

Tera de Marez Oyens (1932 – 1996) - Weest niet verbaasd als u de wereld haat
                           &(Liedboek voor de Kerken 108a, improvisatie)

Tera de Marez Oyens - Cellogism (1980, oorspronkelijk voor cello en piano)

 

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors