1 mei 2022 | Laurens de Man, Fokker-orgel & Marnix Vinkenborg, electronics

Fokker-orgelconcert | 01-05-2022 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

The Organic Time Machine


Reis mee, in de tijd, in je gedachten, aan de hand van de muziek. Beginnend met anonieme dansmuziek uit de Middeleeuwen, reizen we langzaam in de tijd tot we in een improvisatie met live electronics in het nu landen.
In dit programma verbindt organist Laurens de Man samen met componist en performer Marnix Vinkenborg het heden met het verleden, waarbij een heel sferische belevenis ontstaat. In een tijdreis langs vele eeuwen orgelliteratuur, in combinatie met improvisatie en live electronics, komt het unieke 31-toonsorgel op een bijzondere manier tot leven. In november 2019 werkten Laurens de Man en Marnix Vinkenborg al eens eerder samen in een concert in de Utrechtse Janskerk, waarbij zij orgelimprovisaties mixten met een soundscapes. Nu zetten zij een stap verder door de microtonen van het Fokker-orgel te voorzien van bezwerende elektronische klanken. Een niet-alledaagse ervaring met een surrealistisch geluid!
Laurens de Man (Den Bosch, 1993) is actief als organist, pianist en klavecinist. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga en volgde ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en een jaar later behaalde hij op uitmuntende wijze zijn masterdiploma piano. In 2017 zette hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar. Hij won diverse belangrijke muziekprijzen, waaronder de eerste prijs, de publieksprijs én de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen in 2017 en de Sweelinck-Mullerprijs in 2018. In september 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg, waarmee hij zich "Young ECHO-Organist of the Year 2020" mocht noemen, wat resulterende in concertuitnodigingen in heel Europa. Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Ook was hij te zien bij Podium Witteman op de NTR. Sinds januari 2012 is Laurens de Man hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht en was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Sinds 2019 is Laurens de Man de vaste tweede organist van het Fokker-orgel in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw.

www.muziekgebouw.nl/agenda/10906/  >>>
Zondag 1 mei 2022, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 15,00 Normaal | € 12,00 Stadspas | € 12,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Laurens de Man, Fokker-orgel

Marnix Vinkenborg, live electronics

 

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 1750)
Uit: Die Kunst der Fuge, BWV 1080
- Contrapunctus XIV (voltooiing Kees van Houten)

THE ORGANIC TIME MACHINE
Zes fragmenten naar T.S. Eliot (1888-1965): Burnt Norton, deel I uit Four Quartets
Voorgelezen door de auteur in 1947

I. “Other echoes inhabit the garden”
Naar Olivier Messiaen (1908-1992): uit Livre d’Orgue: IV. Chants d’oiseaux

II. “There would be no dance, and there is only the dance”
Naar Anoniem, Winsumer Orgeltabulatuur, 1431: Frisicum

III. “The release from action and suffering”

IV. “The still point of the turning world”
Olivier Messiaen: Monodie

V. “As a Chinese jar still moves perpetually in its stillness”
Naar Adriaan Fokker (1887-1972): Kabbelende diëzegolven

VI. “Ridiculous the waste sad time, stretching before and after”
Naar Hugo Distler (1908-1942): uit 30 Spielstücke op. 18: VIII. Zurückhaltend

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors