12 december 2021 | Tolgahan Çoğulu, microtonale gitaar & Ere, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 12-12-2021 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

De microtonen van Anatolië


Veel niet-westerse muziek is microtonaal, simpelweg omdat er gebruik gemaakt wordt van andere toonsystemen dan het westerse 12-toonsstelsel. Vandaar dat Stichting Huygens-Fokker ook af en toe aandacht besteedt aan ‘wereldmuziek’ in de Fokker-orgelserie.

Na succesvolle Fokker-orgel concerten met de Chinese erhu (Chinese viool), Indonesische gamelan en de Japanse shakuhachi-fluit, is het nu de beurt aan Turkse muziek. Voor deze speciale gelegenheid nodigen wij de in Istanbul woonachtige Turkse klassieke gitarist, arrangeur en ontwerper van ‘verstelbare’ microtonale gitaren Tolgahan Çoğulu (1978, Ankara) uit om samen te spelen met ons unieke 31-toonsorgel. De virtuoze Çoğulu heeft het tot zijn levensmissie gemaakt om traditionele Turkse muziek, waarin onder andere Arabische en Griekse invloeden te horen zijn, op een westers instrument te kunnen spelen zonder dat er iets aan authenticiteit verloren gaat. Voor dat doel heeft hij in 2008 een klassieke gitaar ontworpen waarbij alle frets verplaatsbaar zijn. Sindsdien bouwt hij aan een uniek repertoire door Anatolische volksmuziek en traditionele Ottomaanse makam-muziek te arrangeren voor zijn zelfontworpen microtonale gitaren. Daarnaast vraagt hij gevestigde en opkomende componisten om nieuwe werken voor hem te componeren, in verschillende microtonale stemmingen. Momenteel zijn daar wereldwijd meer dan 40 componisten bij betrokken.

In de tussentijd heeft de energieke duizendpoot Çoğulu in 2014 ’s werelds eerste afdeling Microtonale Gitaar opgericht aan de Turkish Music State Conservatory van de Istanbul Technical University, waar hij in 2013 werd aangesteld als universitair hoofddocent Gitaar. Sinds 2016 organiseert hij ook nog eens jaarlijks ’s werelds eerste microtonale gitaar competitie, schreef hij een boek over de microtonale gitaar en heeft hij een eigen YouTube-kanaal met meer dan 62.000 abonnees. U zult begrijpen dat wij Çoğulu graag voor onze concertserie uitnodigen.

Aan hem en Fokker-organist Ere Lievonen is het deze morgen de uitdagende taak om samen verschillende facetten van Turkse muziek te laten horen. Oude Turkse muziek is eenstemmig en in essentie melodisch. Het kent geen contrapunt en uitgebreide harmonieën zoals die in het Westen werden ontwikkeld. In plaats daarvan ligt de nadruk op het spelen met onregelmatige ritmes (bijvoorbeeld van vijf of zeven tellen) en het gebruik van tientallen toonschalen die allemaal een andere gevoelswaarde hebben. Op het programma staat onder andere een traditionele Turkse compositie voor dit duo waarbij Ere Lievonen onze Carrillo-piano bespeelt. Dit 96-toons instrument past namelijk goed bij de toonsverdeling van de Turkse muziek. Ook zal er een nieuwe compositie voor microtonale gitaar en Fokker-orgel gespeeld worden van een componist uit het netwerk van Çoğulu, of een jong talent. Verder zal Çoğulu enkele solostukken spelen waarbij hij met veel elegantie en finesse melodische Turkse muziek in verschillende stemmingen ten gehore zal brengen. Daarnaast zal er ook een orgelsolo op het programma staan en is er ruimte voor een arrangement van een bestaande Turkse compositie voor gitaar en een ander instrument, dat door Ere Lievonen naar het Fokker-orgel zal worden omgeschreven. Het concert wordt afgesloten met een improvisatie (taksim) waarbij beide muzikanten opeenvolgend hun kunnen laten horen en Çoğulu, met zijn verstelbare frets, in het 31-toonssysteem zal spelen.

www.muziekgebouw.nl/agenda/10882/  >>>
Zondag 12 december 2021, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 15,00 Normaal | € 12,00 Stadspas | € 12,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Tolgahan Çoğulu, microtonale gitaar

Ere Lievonen, Fokker-orgel

 

Programma

Aşık Veysel (1894-1973) - Kara Toprak (arr. Ricardo Moyano)

Traditional Anatolian folk song - Yemen Türküsü (arr. Tolgahan Çoğulu)

Cinuçen Tanrıkorur (1938-2000) - Köyde Sabah (arr. Celil Refik Kaya)

Traditional Anatolian folk song - Fidayda (arr. Tolgahan Çoğulu)

Eric Roche (1967-2005) - The Perc U Lator


Selim Doğru -nieuw werk (wereldpremière)

Ardashes Agoshian - nieuw werk (wereldpremière)

Cengiz Arslanpay - nieuw werk (wereldpremière)

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors