13 maart 2022 | Tolgahan Çoğulu, microtonale gitaar & Ere, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 13-03-2022 - 13.30 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

De microtonen van Anatolië


Veel niet-westerse muziek is microtonaal, simpelweg omdat er gebruik gemaakt wordt van andere toonsystemen dan het westerse 12-toonsstelsel. Vandaar dat Stichting Huygens-Fokker ook af en toe aandacht besteedt aan ‘wereldmuziek’ in de Fokker-orgelserie.

Na succesvolle Fokker-orgel concerten met de Chinese erhu (Chinese viool), Indonesische gamelan en de Japanse shakuhachi-fluit, is het nu de beurt aan Turkse muziek. Voor deze speciale gelegenheid nodigen wij de in Istanbul woonachtige Turkse klassieke gitarist, arrangeur en ontwerper van ‘verstelbare’ microtonale gitaren Tolgahan Çoğulu (1978, Ankara) uit om samen te spelen met ons unieke 31-toonsorgel. De virtuoze Çoğulu heeft het tot zijn levensmissie gemaakt om traditionele Turkse muziek, waarin onder andere Arabische en Griekse invloeden te horen zijn, op een westers instrument te kunnen spelen zonder dat er iets aan authenticiteit verloren gaat. Voor dat doel heeft hij in 2008 een klassieke gitaar ontworpen waarbij alle frets verplaatsbaar zijn. Sindsdien bouwt hij aan een uniek repertoire door Anatolische volksmuziek en traditionele Ottomaanse makam-muziek te arrangeren voor zijn zelfontworpen microtonale gitaren. Daarnaast vraagt hij gevestigde en opkomende componisten om nieuwe werken voor hem te componeren, in verschillende microtonale stemmingen. Momenteel zijn daar wereldwijd meer dan 40 componisten bij betrokken.

Aan hem en Fokker-organist Ere Lievonen is het deze morgen de uitdagende taak om samen verschillende facetten van Turkse muziek te laten horen. Oude Turkse muziek is eenstemmig en in essentie melodisch. Het kent geen contrapunt en uitgebreide harmonieën zoals die in het Westen werden ontwikkeld. In plaats daarvan ligt de nadruk op het spelen met onregelmatige ritmes (bijvoorbeeld van vijf of zeven tellen) en het gebruik van tientallen toonschalen die allemaal een andere gevoelswaarde hebben. Op het programma staat traditionele Turkse muziek maar ook nieuw werk voor gitaar en Fokker-orgel van o.a. Ardashes Agoshian en Cengiz Arslanpay. Het concert wordt afgesloten met een improvisatie (taksim) waarbij beide muzikanten opeenvolgend hun kunnen laten horen en Çoğulu, met zijn verstelbare frets, in het 31-toonssysteem zal spelen.

www.muziekgebouw.nl/agenda/11786/  >>>
Zondag 13 maart 2022 (voorheen 12 december 2021), 13.30 uur
Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 15,00 Normaal | € 12,00 Stadspas | € 12,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Tolgahan Çoğulu, microtonale gitaar

Ere Lievonen, Fokker-orgel

m.m.v. Cengiz Arslanpay, ney

 

Programma

Aşık Veysel (1894-1973) - Kara Toprak (arr. Ricardo Moyano)

Traditional Anatolian folk song - Yemen Türküsü (arr. Tolgahan Çoğulu)

Cinuçen Tanrıkorur (1938-2000) - Köyde Sabah (arr. Celil Refik Kaya)

Traditional Anatolian folk song - Fidayda (arr. Tolgahan Çoğulu)

Eric Roche (1967-2005) - The Perc U Lator

Tatyos Efendi - Kürdilihicazkar Saz Semaisi

Cengiz Arslanpay / Ere Lievonen - Nevaht (improvisatie op ney en Fokker-orgel)

Ardashes Agoshian - Ode to a Dove (2021)   première

Cengiz Arslanpay - Kavşak (2021)   première

 


Dit concert is mede mogelijk gemaakt door het Yunus Emre Instituut.
Yunus Emre Instituut (Turks: Yunus Emre Enstitüsü) is het culturele instituut van Turkije. De organisatie is opgericht in 2009 en heeft wereldwijd 53 landen 64 centrums. Door middel van culturele diplomatie wil het Instituut het bewustzijn van de Turkse cultuur vergroten, het leren van de Turkse taal ondersteunen en meer uitwisseling stimuleren op het gebied van kunst, cultuur, wetenschap en onderwijs.

 

 

Lecture-performance Tolgahan Çoğulu | 15.00 uur (gratis toegang)

De Turkse gitarist Tolgahan Çoğulu ging viral met een video over het fretboard van Lego dat hij samen met zijn zoontje bouwde. Vandaag zal Çoğulu een gratis toegankelijke lecture-performance geven over zijn zelfontworpen akoestische microtonale gitaar met verplaatsbare frets waarmee hij in 2014 de eerste prijs won bij de Georgia Tech Margaret Guthman Musical Instrument Competition.

Waar de standaard gitaar vaste frets heeft die zijn aangepast aan het gelijkzwevende 12-toons systeem, maken de verplaatsbare frets van Çoğulu’s ontwerp het onder andere mogelijk om polyfone microtonale Turkse makam muziek te spelen. Çoğulu vertelt over de geschiedenis van microtonale gitaren, hoe hij op het idee kwam van zijn ‘Adjustable Microtonal Guitar’ en welke mogelijkheden het instrument hem biedt. Uiteraard geeft hij meerdere muzikale voorbeelden. Aan het eind is er een Q&A.

De energieke duizendpoot Çoğulu heeft in 2014 ’s werelds eerste afdeling Microtonale Gitaar opgericht aan de Turkish Music State Conservatory van de Istanbul Technical University, waar hij in 2013 werd aangesteld als universitair hoofddocent Gitaar. Sinds 2016 organiseert hij ook nog eens jaarlijks ’s werelds eerste microtonale gitaar competitie, schreef hij een boek over de microtonale gitaar en heeft hij een eigen YouTube-kanaal met meer dan 62.000 abonnees. U zult begrijpen dat wij Çoğulu graag voor onze concertserie uitnodigen.

Het concert en de lecture-performance zijn mede mogelijk gemaakt door het Yunus Emre Instituut, het culturele instituut van Turkije. De organisatie is opgericht in 2009 en heeft wereldwijd 53 landen 64 centrums. Door middel van culturele diplomatie wil het Instituut het bewustzijn van de Turkse cultuur vergroten, het leren van de Turkse taal ondersteunen en meer uitwisseling stimuleren op het gebied van kunst, cultuur, wetenschap en onderwijs.  (SC)

 

Ondersteuning

De Fokker-orgelserie seizoen 2021-2022 wordt mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdams Fonds voor de Kunst
, Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost)
.


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors