26 november 2017 | Bram Stadhouders & Melle Weijters, Fokker-orgel / gitaar

Fokker-orgelconcert | 26-11-2017 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

MICRO|IMPRO

Gitarist Bram Stadhouders (in Nederland bekend om zijn eigenzinnige gitaarspel) en gitarist Melle Weijters (al sinds jaren betrokken bij Stichting Huygens-Fokker en een ingewijde in de microtonale muziek) zullen afwisselend maar ook gezamenlijk het Fokker-orgel via laptops aansturen met hun gitaar. Stadhouders zal zich voornamelijk richten op zijn kenmerkende enerverende improvisaties, waarbij hij het orgel op magnifieke wijze met zijn MIDI-gitaar zal aansturen. Weijters zal zich meer focussen op nieuwe microtonale toepassingen binnen de jazz en blues en gebruikt daarbij een elektrische gitaar en software om met het 31-toonsorgel te kunnen communiceren. Bram Stadhouders studeerde elektronische muziek in Utrecht en compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en heeft ondertussen behoorlijk wat ervaring met het bespelen van een orgel via zijn gitaar. Zo heeft hij onder de titel ‘Organic Guitar’ live geïmproviseerd op het BusyDrone-draaiorgel in het Orgelpark te Amsterdam. Melle Weijters heeft jazzgitaar gestudeerd aan het conservatorium van Maastricht en wijdt zich al jaren aan fretloze en microtonale gitaren. Hij heeft met zijn gitaar het Fokker-orgel reeds aangestuurd in zowel 2014 als in 2016, met onder andere improvisaties op akkoorden van Adriaan Fokker en Duellin' The Meantone Blues, een eigen werk dat ook nu weer uitgevoerd zal worden. De verschillen in aanpak tussen beide heren zullen tevens naar voren komen in een gezamenlijke improvisatie waarin zij een muzikaal gevecht aangaan.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/6641/  >>>

Zondag 26 november 2017, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 12,50 Normaal | € 10,00 Stadspas | € 10,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Bram Stadhouders, Fokker-orgel door gitaar aangestuurd

Melle Weijters, Fokker-orgel door gitaar aangestuurd

 

 

Programma

Melle Weijters (Fokker-orgel via MIDI-gitaar): 'No Strings Attached' (2017)   première

Bram Stadhouders (gitaar + Fokker-orgel): 'Metamorfosen' (2017)   première

Melle Weijters (zang + middentoonsgitaar + Fokker-orgel): 'the Meantone Blues' (2015/2017)

Bram Stadhouders (Fokker-orgel) + Melle Weijters (31-toonsgitaar): MICRO|IMPRO (improvisatie)

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst, Olga Heldring FondsGemeente Amsterdam (district East) en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors