8 april 2018 | Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 08-04-2018 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Ligeti Festival

Ligeti Festival Fokker-orgel

Speciaal voor dit concert arrangeerde Ere Lievonen, de vaste bespeler van het Fokker-orgel, piano- en klavecimbelwerken van György Ligeti voor het unieke 31-toonsorgel. Daarnaast wordt in het programma aandacht besteed aan de door Ligeti bewonderde componist Conlon Nancarrow, die met zijn ‘Study No. 21’ voor pianola een voor mensenhanden onspeelbaar stuk componeerde. Via de modernste elektronische technieken is het mogelijk om het stuk direct op het Fokker-orgel uit te voeren door het gebruik van een laptop. Verder worden er vier delen uit het orgelwerk Rrrrrrr... gespeeld van de beroemde componist Mauricio Kagel, die een goede bekende van György Ligeti was. Kevin Volans was net als Ligeti geïnspireerd door etnomusicoloog Imha Arom, waardoor er alleen op dat gebied al een link is tussen de twee componisten. Hans Otte heeft ooit een festival georganiseerd waarin op zijn verzoek een werk in première ging van György Ligeti. Ook zij kenden elkaar dus. Kortom, voldoende dwarsverbanden om tot een prachtig programma te komen dat alleen deze ochtend te beluisteren zal zijn. En vergeet niet: bijzonder is natuurlijk dat alle werken in deze middentoonstemming gespeeld zullen worden!


 

www.muziekgebouw.nl/agenda/7532/ >>>
Zondag 8 april 2018, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 10,00 Normaal | € 8,00 Stadspas | € 8,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Uitvoerende

Ere Lievonen, Fokker-orgel

 

 

 

Programma

György Ligeti - Passacaglia ungherese

Kevin Volans - Walking Song

György Ligeti - Continuum

Hans Otte - Nachklang

Conlon Nancarrow - Study No. 21 (Canon X)

Mauricio Kagel - Orgelstukken uit: Rrrrrrr...
- Raga
- Rondeña
- Rosalie
- Ripieno

György Ligeti - Hungarian Rock (Chaconne)

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst, Olga Heldring FondsGemeente Amsterdam (district East) en Stichting Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors