26 mei 2019 | Andriessen Festival | Ere Lievonen, Fokker-orgel & klavecimbel

Fokker-orgelconcert | 26-05-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

De goddelijke routine

In het oeuvre van Louis Andriessen neemt het orgel geen prominente plaats in: slechts één orgelwerk staat er op zijn naam. Hij componeerde De goddelijke routine – typische Andriessen-titel – voor de 125e geboortedag van zijn vader, componist Hendrik Andriessen, in 2017. Ere Lievonen speelt een bijzonder programma op orgel en klavecimbel met werken van zowel vader als zoon Andriessen, aangevuld met muziek van Andriessens oud-leerlingen Martijn Padding en Calliope Tsoupaki.

Ere Lievonen is sinds 2009 de vaste bespeler van het microtonale Fokker-orgel in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw, een uitzonderlijk instrument uit 1950 waarop het octaaf is onderverdeeld in maar liefst 31 tonen. Dankzij Lievonen klinkt Andriessens De goddelijke routine nu voor het eerst op het Fokker-orgel. Het klavecimbelwerk Overture to Orpheus (1982) heeft volgens Andriessen ‘het grensgebied tussen canon- en unisono-technieken’ tot onderwerp. De monomaan spiralende klanken vormen het voorspel tot een denkbeeldige opera over Orfeus. Martijn Padding's Cow Music (oorspronkelijk voor harmonium), een werk dat ook al in 2018 op het Fokker-orgel werd uitgevoerd, is een ode aan het prachtdier de koe en het Nederlandse landschap dat langzaam aan het verdwijnen is. In de delen 'Padding's country dance no.1 & 2' refereert hij ook aan de dans.
Bestel hier uw tickets
!

www.muziekgebouw.nl/agenda/8704/   >>>
Zondag 26 mei 2019, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ 
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP 
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org


Musici

Ere Lievonen, Fokker-orgel & klavecimbelProgramma

Hendrik Andriessen – Thema met variaties

Louis Andriessen – Mach's mit mir, Gott

Louis Andriessen – Overture to Orpheus
Calliope Tsoupaki – Common Passion

Martijn Padding – Cow Music
- Padding’s country dance no. 1
- Vox humana
- Padding’s country dance no. 2

Louis Andriessen – De goddelijke routine

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Hofstee stichting en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors