10 november 2019 | Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 10-11-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Bruckners orgelwerken


Anton Bruckner werd bij leven vooral beschouwd als die fenomenale organist van onder andere de Sankt Florian in Linz. Hij werd ook in het buitenland uitgenodigd voor concerten in onder andere de Notre Dame in Parijs en de Londense Royal Albert Hall. Maar los van wat jeugdwerken zijn er weinig orgelcomposities van zijn hand. Gelukkig maakte componist Sigfrid Karg-Elert orgelbewerkingen van Bruckners symfonieën en componeerde hij een Bruckneriaans Adagio.
In 1943 ontwierp de natuurkundige Andriaan Fokker geïnspireerd door het door Christiaan Huygens in de zeventiende eeuw beschreven 31-toonssysteem een klein orgel met 31 tonen binnen het octaaf. Het stelt de bespeler in staat om in verschillende stemmingen te spelen. Op dit unieke instrument, dat permanent staat opgesteld in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw, organiseert de Stichting Huygens-Fokker jaarlijks een aantal concerten. De Nederlandse Fin Ere Lievonen kent het Fokker-orgel als geen ander en geeft de orgelwerken van Bruckner nu de aandacht en de stemming die ze verdienen.

Dit concert is onderdeel van het festival Ongehoord Bruckner in het Muziekgebouw aan 't IJ.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/8382/   >>>
Zondag 10 november 2019, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

 

Musicus

Ere Lievonen, Fokker-orgel

 

 

Programma

Anton Bruckner – Andante aus der Symphonie nr. 0 (arr. Erwin Horn)

Anton Bruckner – Vorspiel und Fuge in c

Sigfrid Karg-Elert – Adagio (alla Bruckner)

Anton Bruckner – Fuge in d

Anton Bruckner – Präludium in C

Anton Bruckner – Episoden uit delen 2 en 4 van Symfonie nr. 7 (arr. Sigfrid Karg-Elert)

Anton Bruckner – Nachspiel in d

_


Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors