26 september 2021 | Jacob Lekkerkerker, Fokker-orgel & Oene van Geel, viool

Fokker-orgelconcert | 26-09-2021 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Fokker organ revisited!


Organist en componist Jacob Lekkerkerker keert na vier jaar terug naar de Kleine Zaal van het Muziekgebouw om wederom het Fokker-orgel te bespelen. Ditmaal neemt hij altviolist en muzikale duizendpoot Oene van Geel mee, waarmee hij regelmatig heeft gemusiceerd sinds hun ontmoeting in het Bimhuis in 2011. Hoogtepunt van de ochtend is de première van Lekkerkerker’s compositie met vijfhonderd jaar klankgeschiedenis van Amsterdamse orgels en klokken. Tijdens de periode van de eerste lockdown nam hij samples op van de klank van Amsterdamse orgels en klokken uit alle stadsdelen, en verwerkte deze in de studio tot de elektronische compositie Inside Outside II. De 500 jaar oude luidklok (1516) van de dorpskern Sloten, het befaamde orgel van de Oude Kerk (1724), het Vrijheidscarrillon (1952) in Nieuw-West, het nieuwe hyperorgel in het Orgelpark; in totaal elf orgels en klokken. Het twaalfde instrument dat meedoet is het 31-toons orgel (1950) van Stichting Huygens-Fokker, dat tijdens het concert live bespeeld wordt. Op het programma staat tevens muziek van de 16e-eeuwse Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck die precies 400 jaar geleden is overleden, een improvisatie van Lekkerkerker en van Geel op Samuel Barber’s Adagio for Strings en een werk van Hans Eugen Frischknecht uit het markante repertoire van het Fokker-orgel, dat deze Zwitserse componist schreef naar aanleiding van een bezoek aan Amsterdam en Haarlem in de zestiger jaren van de vorige eeuw.

Jacob Lekkerkerker (1975) studeerde orgel/improvisatie in Den Haag en Lyon. Hij vervolgde zijn studie compositie aan Goldsmiths, University of London. Hij specialiseerde zich in studio/online composities gemaakt met samples van oude instrumenten zoals orgels en klokken, in samenwerking met sound engineer Nick Powell, Goldsmiths Music Studio’s. Sinds 2016 ontwikkelt Lekkerkerker als director of music/organist-titulair van de Oude Kerk in Amsterdam een traditie van spatial music met het beroemde Vater-Müllerorgel. Hij was winnaar van het Nationaal Orgelimprovisatie Concours, de Sweelinck-Müllerprijs, de Prix Special Englert-Marchal (Biarritz, F) de Jur Naessens Muziekprijs.

Violist en componist Oene van Geel (1972) is een muzikale avonturier die is geïnspireerd door jazz, muziek uit India, kamermuziek en vrije improvisatie. Hij speelt onder meer in Zapp 4, Estafest, The Nordanians en OOOO en treedt regelmatig op als gastsolist. Van Geel schreef tientallen composities voor diverse bezettingen. Naast werk voor zijn eigen groepen componeert hij voor onder anderen de David Kweksilber Bigband, Amstel Quartet, Amsterdam Sinfonietta, Matangi Quartet, Calefax, Tetzepi Bigtet, Ricciotti Ensemble, Duo Eva Tebbe en Merel Junge (harp en viool) en muziektheatergroepen als Schweigman&, Theater Sonnevanck (jeugdtheater) en Orkest Max Tak. Als componist en/of muzikant is hij ook betrokken bij (theater)producties van Theun Mosk, Saartje van Camp, Herman van Baar en Marcel Sijm. In 2013 was hij winnaar van de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs.

www.muziekgebouw.nl/agenda/10868/   >>>
Zondag 26 september 2021, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 15,00 Normaal | € 12,00 Stadspas | € 12,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Jacob Lekkerkerker, Fokker-orgel

Oene van Geel, viool

 

Programma

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) - Preludium pedaliter in F (arr. Jacob Lekkerkerker)

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) - Capriccio in A

Hans Eugen Frischknecht (1939) - Drei Stücke für 31-Ton Orgel

Jacob Lekkerkerker - Inside Outside II (2021) * première

Lekkerkerker en Van Geel - improvisatie op Adagio for Strings van Samuel Barber (1910-1981)


* Inside Outside II werd mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors