13 dec. 2020 | Joseph Puglia & Emmy Storms, viool | Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 13-12-2020 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Hommage aan Lemkes & Vos

Op World Violin Day brengen Emmy Storms en Joseph Puglia een hommage aan het bekende Nederlandse vioolduo Lemkes & Vos. Gestimuleerd door hun interesse voor natuurkunde ontwikkelde het echtpaar Bouw Lemkes (1924-2016) en Jeanne Vos (1926-2000) sinds 1959 als vioolduo een verfijnde aanpak van stemmingsprincipes. Indrukwekkende uitvoeringen van de eerste sonate voor twee violen van Henk Badings wekten zowel de belangstelling van professor Adriaan Fokker als die van het internationale concertcircuit. Dit leidde tot een langdurige samenwerking tussen de violisten, Badings en Fokker. Naast een concert voor twee violen en orkest componeerde Henk Badings in totaal maar liefst vier van de vijf sonates voor vioolduo in het 31-toonssysteem.
Ook andere componisten schreven speciaal voor Lemkes & Vos. Zo droeg Hans Kox de 'Serenade' voor twee violen in het 31-toonssysteem uit 1968 aan hen op. Daarnaast schreven onder andere de Amerikaanse componist Joel Mandelbaum, de Australiër Bill Coates en de Nederlander Alphonse Stallaert werken voor hen. En niet te vergeten Anton de Beer - de vroegere vaste organist van het Fokker-orgel - die tevens op het programma staat. Door werken uit het repertoire van dit illustere tweetal uit te voeren, zal het nieuwe vioolduo Puglia & Storms zonder meer in hun voetsporen treden. Toch staan er niet alleen vioolduo's op het programma van dit historisch concert. Op verzoek van Joseph Puglia, die overigens al in 2010 diverse microtonale werken van Hans Kox in de Fokker-orgelserie heeft uitgevoerd, klinkt tevens een reprise van het monumentale 'Synaesthesia Suite' in een versie voor viool en 31-toonsorgel van Kate Moore, die dit in 2014 speciaal voor hem heeft gecomponeerd. In alle andere werken op het programma wordt Puglia vergezeld door de uitmuntende violiste Emmy Storms, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2019. Eerste organist Ere Lievonen begeleidt hen op het Fokker-orgel.

Hommage aan Lemkes & Vos is een van de weinige concerten die in december in Muziekgebouw aan ’t IJ te beluisteren is. Met 30 bezoekers per concert is het voor het Muziekgebouw niet haalbaar om de reguliere programmering uit te voeren. Ons concert met topviolisten Joseph Puglia en Emmy Storms, begeleid door Ere Lievonen op het Fokker-orgel is opgenomen in de alternatieve programmering Muziekgebouw Up Close. Dit is een nieuwe serie concerten waarin lokale topmusici een aantrekkelijk programma uitvoeren in een intieme setting. Muziekjournalist Frederike Berntsen heet het publiek welkom en vertelt over de muziek en de levens die daarachter schuilgaan. Wij hopen u persoonlijk te kunnen begroeten in de Kleine Zaal. Bij voldoende belangstelling, vindt er om 13.00 uur een tweede concert plaats.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/9144/   >>>
Zondag 13 december 2020, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ 
Prijzen: € 14,50 Normaal | € 11,50 Stadspas | € 11,50 CJP 
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org


Musici

Joseph Puglia, viool

Emmy Storms, viool

Ere Lievonen, Fokker-orgelProgramma

Henk Badings - Trio No. XI (1981) voor twee violen en archifoon

Hans Kox - Serenade voor twee violen (1968)

Kate Moore - Synaesthesia Suite (2014)

Anton de Beer - Speelmuziek 2 (1975) for 2 violins and archiphone

 

NB. De partij van de archifoon, een analoog elektronisch 31-toonsorgel uit 1970 dat gemaakt is om 31-toonsmuziek ook buiten de zaal uit te voeren, wordt gespeeld op het Fokker-orgel.

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors