1 december 2019 | Vokalprojekt 31 | m.m.v. Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 01-12-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Contrasten

Vokalprojekt 31 bijt de spits af met het openingsconcert van MicroFest Amsterdam 2019, een eendaags festival voor microtonale muziek, door een luisterrijk programma uit te voeren waarin 31-toonsmuziek voor zang van 1946 tot heden centraal staat. Het bijzondere vermogen van de menselijke stem om microtonen te zingen wordt hierbij in diverse composities door Vokalprojekt 31 aangetoond. De titel van het concert, Contrasten, verwijst naar een werk uit 1952 voor vierstemmig a capella koor in de 31-toonsstemming van Henk Badings, dat op het programma staat. Tijdens het concert wordt tevens werk gezongen van Frans van Doorn, die de assistent van professor Adriaan Fokker was in de tijd dat het 31-toonsorgel zich nog in het Teylers Museum bevond. Daarnaast klinken er enkele delen uit Vierstemminge Intonatie-Oefeningen van de Nederlandse componist Jan van Dijk, die meerdere werken in de 31-toonsstemming heeft gecomponeerd en samen met Fokker een artikel heeft geschreven over de muzikale ervaringen met de toongeslachten van Leonhard Euler en in het bijzonder met de zevende harmonische boventoon. Naast Reflections van de Australische toondichter Bill Coates klinkt deze ochtend opnieuw een werk van de in Berlijn woonachtige Braziliaanse dirigent en componist Fabio Costa, namelijk zijn net zo harmonieuze als ingenieuze Aphoristic Madrigal, een werk dat het gebruik van boventonen in muziek zeer goed illustreert. Tussen de veelal historische vocale werken door klinken twee korte doch markante composities voor 31-toonsorgel van Adriaan Fokker en de voormalige Fokker-organist Anton de Beer.

www.muziekgebouw.nl/agenda/8228/   >>>
Zondag 1 december 2019, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

 

Vokalprojekt 31

Valeria Mignaco, sopraan

Alfrun Schmid, mezzo sopraan/alt

Daan Verlaan, tenor

Erks Jan Dekker, bariton

Ere Lievonen, Fokker-orgel

 

 

Programma

Henk Badings - delen uit 'Contrasten' (1952)
- Serenade
- Elegie
- Geestelijk lied

Adriaan Fokker - Kabbelende diëzegolven (1971)

Jan van Dijk - delen uit 'Vierstemmige intonatie-oefeningen' (1946)

Anton de Beer - Onderbroken koraal (1960s?)

Frans van Doorn - Pater Noster, opus 70 (1987)

Bill Coates - Reflections (Septimal Melody no. 1)

Fabio Costa - Aphoristic Madrigal (2015)

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors