30 september 2018 | Anne Veinberg, Carrillo-piano & Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 30-09-2018 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Dans, Dans, Dans!

In het nieuwe seizoen Fokker-orgelconcerten wordt de spits afgebeten met een programma waarin de dans centraal staat. Drie dansers, te weten Birgit Gunzl, Maria Mavridou en Raoul Freitas Vale Germano, zullen choreografieën en dansimprovisaties uitvoeren op muziek die door organist Ere Lievonen gespeeld wordt op hét orgel van het Muziekgebouw. Voor de gelegenheid gaat de glaswand van de Kleine Zaal helemaal open, zodat de dansers vrij zijn om zowel binnen als buiten de zaal te dansen en zij in het volle daglicht het gehele derde foyerdeck kunnen innemen. De werken die op het programma staan sluiten op bijzondere wijze aan op het thema 'dans'. Zo zullen er werken gespeeld worden van drie componisten die in hun jonge jaren ook als muzikaal begeleider aan een dansacademie verbonden zijn geweest. De bekendste onder hen is de Nederlandse componist Martijn Padding. Zijn 'Cow Music' (oorspronkelijk voor harmonium) is een ode aan het prachtdier de koe en het Nederlandse landschap dat langzaam aan het verdwijnen is. In de delen 'Padding's country dance no.1 & 2' refereert hij ook aan de dans. Het werk 'Serpentine' uit 2010 dat componist Christina Oorebeek componeerde voor het Fokker-orgel is al een dans op zich, aangezien het hier een soort orgelpedaalconcert betreft waarbij de organist virtuoos met de voeten over de pedalen gaat en begeleid wordt door een laptop die de manualen van het Fokker-orgel aanstuurt. Met de titel 'Pas de Deux' verwijst componist Martin Lo-A-Njoe ondubbelzinnig naar zijn muzikale achtergrond als begeleider van dans in een gepulseerd werk dat speciaal gecomponeerd is voor het Fokker-orgel en de Carrillo-piano. Deze 96-toonspiano zal wederom bespeeld worden door pianiste Anne Veinberg. Samen met Birgit Gunzl zal zij tevens op fascinerende wijze improviseren op en rond dit markante instrument. Dit alles wordt aangevuld met 'Souvenir' van de beroemde Amerikaanse componist John Cage, die in zijn leven veel heeft gewerkt met dansers, waaronder de pionier van de moderne dans, Merce Cunningham. Zo kan dit concert zeker ook een dansvoorstelling genoemd worden met dit programma vol beweging!

www.muziekgebouw.nl/agenda/7550/   >>>
Zondag 30 september 2018, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Uitvoerenden


Ere Lievonen, Fokker-orgel

Anne Veinberg, Carrillo-piano

Birgit Gunzl, Maria Mavridou & Raoul Freitas Vale Germano, dans

 Programma

Martijn Padding (1956) – Cow Music (2004)

Christina Oorebeek (1944) – Serpentine (2010)

Martin Lo-A-Njoe (1969) – Pas de Deux (2011)

Anne Veinberg - Improvisatie

John Cage (1912-1992) - Souvenir (1983)

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst, Hofstee stichting en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker. Onze sponsors