Gaudeamus Muziekweek: Presentatie Fokker-orgel

12-9-2009: Presentatie Fokker-orgel in de Gaudeamus Muziekweek | 16 uur, BAM Zaal (Muziekgebouw)

Presentatie Fokker-orgel voor componisten

Na 10 jaar uit het zicht verdwenen te zijn geweest heeft het Fokker-orgel een vaste plaats gekregen in de BAM Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ. Dit unieke 31-toons instrument heeft na een grondige renovatie en de toevoeging van MIDI-in en MIDI-out een reeks extra muzikale mogelijkheden gekregen, die voor zowel componisten en musici als publiek verrassend zijn.
Deze middag biedt de Gaudeamus Muziekweek en Stichting Huygens-Fokker componisten de kans om kennis te maken met dit microtonale orgel. Naast tekst en uitleg zal er een demonstratie gegeven worden van de diverse mogelijkheden door middel van een aantal korte uitvoeringen. Daarnaast zal een bondige presentatie plaatsvinden over de software die gebruikt kan worden om 31-toons muziek te componeren. Geïnteresseerde componisten die het komende seizoen werk componeren voor het Fokker-orgel maken kans uitgevoerd te worden tijdens de Gaudeamusweek 2010.
Gepresenteerd door Sander Germanus (directeur Stichting Huygens-Fokker), met medewerking van Ere Lievonen (Fokker-orgel), Manuel Op de Coul (demonstratie software Scala voor microtonaliteit) en Danny de Graan (uitleg over technische aspecten v/h Fokker-orgel).
De renovatie werd mede mogelijk gemaakt door het SNS REAAL Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bekijk hier onze sponors!

Manuel Op de Coul vertelt over computerprogramma Scala tijdens de presentatie v/h Fokker-orgel.