![]() |
![]() |
Archifoon (1970)
Sinds 1970 zijn vier archifoons gebouwd door Herman van der Horst van de firma Neonvox te Wilp, Gelderland op instigatie van Anton de Beer. De rangschikking van het toetsenbord is in essentie hetzelfde als van het Fokker-orgel. De toetsen liggen dichter bij elkaar, wat een snellere speelwijze mogelijk maakt. Transistoroscillators vormen de toonbron. Er zijn ongeveer 40 verschillende timbres, gelijkelijk verdeeld over de 8- en 4-voets "registers".
Beschrijving van de fabrikantDe Archifoon heeft een klavieromvang van 5 oktaven (van c - c) en is te verdelen in twee oktaven voor de bas en drie voor de diskant. De bas en de diskant hebben ieder tien registers. Voor de baskant is nummer A en voor de diskant nummer B. De registers omvatten de volgende stemmen:
Alle registers kunnen met elkaar worden gemengd. Voor ieder kanaal is een aparte versterker en luidspreker. Nummer C omvat zes regelaars:
Paneel D.
De twee pedalen. Klavier.
Dit om het geheel een duidelijk overzicht te geven. Het elektronische deel is uitgevoerd in insteekprinten, dit om eventuele reparatie te vergemakkelijken. De kast kan geleverd worden in diverse houtsoorten. Het geheel is portable. Twee 50-Watt versterkers, frequentiebereik 20 - 80,000 Hz. Twee speakers, toegerust met een Lowther speaker met een bereik van 25 - 22,000 Hz. Afmetingen ongeveer 116 × 40 × 15 cm. De archifoons bevinden zich nu op de volgende locaties: Verschillende composities zijn sinds 1970 voor de archifoon geschreven, bijvoorbeeld door Adriaan Fokker, Henk Badings, Anton de Beer, en Joel Mandelbaum. Een instructieve methode werd vervaardigd door Anton de Beer: Guide for the use of the archiphone (1976).
|
Archifoon |