Huygens Kwartet

Het Huygens Kwartet is, op instigatie van de Stichting, in 1989 opgericht met de uitdrukkelijke bedoeling zich toe te leggen op de uitvoering van microtonale muziek. Het kwartet heeft zich vernoemd naar de 17-eeuwse Nederlande natuurkundige Christiaan Huygens (1629-1695), die tevens een intensieve muzikale belangstelling had en er in slaagde om het toendertijd gangbare stemmingsstelsel voor klavierinstrumenten (de zgn. middentoonstemming), mathematisch fraai te beschrijven vanuit het 31-toonsstelsel. Aldus legde Huygens (zonder het te beseffen overigens) een grondslag om het gewone twaalftoonsstelsel uit te breiden tot microtonale stelsels.
Het Huygens Kwartet debuteerde tijdens een succesvol concert in de aula van Teylers Museum te Haarlem op 4 maart 1990.

Eelco Beinema (1962) studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij René van Ast en Godfried Hoogeveen. Na zijn eindexamen studeerde hij voor de aantekening kamermuziek en was twee seizoenen solo-cellist bij het Zweedse kamerorkest Camerata. Hij is vanaf 1993 vast verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Chris Duindam heeft achtereenvolgens gestudeerd aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam en Utrecht bij onder andere Philip Hirschorn, Victor Liberman en Emmy Verhey. In 1992 voltooide hij zijn studie kamermuziek bij Eli Goren en John Thot. Hij doceert aan het Utrechts- en Tilburgs Conservatorium en is concertmeester van het kamerorkest Camerata Antonio Lucio.
Josje ter Haar (1961) studeerde viool aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Davina van Wely en Vera Beths en kamermuziek in Utrecht bij Eli Goren. Met haar Strijktrio Holland behaalde ze enkele internationale prijzen. Ze is vast lid van het Ives Ensemble en ze speelt regelmatig in onder meer het Schönberg Ensemble.
Ruben Sanderse (1966) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Gerard Hetema en Jaring Walta en altviool en kamermuziek bij Ferdinand Erblich. Hij speelt in Nieuw Sinfonietta Amsterdam en het Ives Ensemble en treedt op als free-lance altviolist in het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest.