1 maart 2020 | Ensemble SCALA

Fokker-orgelconcert | 01-03-2020 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

The Americans


Dat ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan de microtonale muziek al geruime tijd sterk in de belangstelling staat is af te leiden aan de vele initiatieven die daar op dit gebied worden ontplooid. De voorkeuren voor microtonale systemen kunnen echter wel per regio verschillen. Zo baseren bijvoorbeeld componisten aan de westkust van de Verenigde Staten hun muziek liever op de exacte boventonen en gebruiken componisten aan de oostkust weer vaker evenredig zwevende stemmingen (de verdeling van het octaaf in gelijke toonsafstanden). Om deze reden komt Ensemble SCALA in 2020 met een nieuw programma rond componisten uit Noord-Amerika die zich georiënteerd hebben op muziek met microtonen. Daaronder valt ook werk dat nog niet eerder in de concertserie gespeeld is, zoals een nieuwe compositie van de Amerikaanse componiste Julia Werntz. Maar ook werken die al enige tijd tot het repertoire van Ensemble SCALA gerekend kunnen worden, waaronder een listig werk van de bekende Amerikaans/Nederlandse componist Ned McGowan en een compositie van de Amerikaan Charles Corey, curator van het Harry Partch instrumentarium. Niettemin zal er ook aandacht besteed worden aan componisten van buiten de Verenigde Staten. Zo klinkt er een werk van microtonale componist Ezra Sims, -- furthermore... voor klarinet en altviool, het statische maar spannende werk Solar Neon van Ned McGowan en het bezwerende Aleph 2 van de beroemde componist Terry Riley. Op deze wijze speelt Ensemble SCALA een dwarsdoorsnede van de diverse microtonale muziekstijlen die op het Amerikaanse continent te vinden zijn.

www.muziekgebouw.nl/agenda/8248/   >>>
Zondag 1 maart 2020, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, gitaar / 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano / keyboards

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie

 

 

Programma

Ned McGowan - Solar Neon (2010)

Ezra Sims - -- furthermore... (2005)

Charles Corey (1984) - Folding I (2017)

Terry Riley - Aleph 2 (2012)

Julia Werntz - Scala Obscura (2019)


 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors