12 mei 2019 | Carolina Eyck, theremin & Ere Lievonen, Fokker-orgel, e.a.

Fokker-orgelconcert | 12-05-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

The Theremin Stories

Carolina Eyck, één van de beste vertolkers op de theremin ter wereld, staat deze ochtend als gastmusicus centraal in een concert rond dit mysterieuze instrument. In 2019 is het namelijk precies honderd jaar geleden dat de theremin werd uitgevonden, een elektronisch muziekinstrument dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en twee antennes te variëren, waarbij de speler het instrument niet aanraakt. Dit vroege elektronische instrument werd in 1919 in de Sovjet-Unie uitgevonden door Léon Theremin (Lev Sergejevitsj Termen, 1896-1993), een Russische uitvinder die al op jonge leeftijd experimenteerde met magnetisme, hoogfrequentieschakelingen en optica. Rond 1927 ging hij met de theremin op wereldtournee en werd het publiek verrast door zijn bijna spookachtige klanken. Een jaar later arriveerde hij in New York, waar hij octrooi op de theremin aanvroeg en de productielicentie verkocht aan het Amerikaanse elektronicabedrijf RCA. Destijds liet hij tevens zijn naam amerikaniseren tot Léon Theremin. In 1930 vond hij ook nog eens de eerste drumcomputer uit, de rhythmicon, in opdracht van de Amerikaanse componist Henry Cowell. De theremin werd later mede populair door belangrijke vertolkers, zoals Clara Rockmore, een student van Léon Theremin. Maar ook tegenwoordig zijn er musici die de theremin op het hoogste niveau kunnen bespelen, zoals Carolina Eyck (1987) uit Leipzig, die reeds op haar zevende jaar van Lydia Kavina haar eerste lessen op het instrument kreeg, over de hele wereld concerten geeft en al in op haar vijftiende bij de Berliner Philharmoniker debuteerde. Met haar feilloze techniek in de lucht weet zij uiteenlopende muzikale stijlen tot klinken te brengen. En dat komt goed uit, want in het programma The Theremin Stories zal zij een overzicht geven van hoe de theremin tijdens de afgelopen honderd jaar heeft geklonken. Zij wordt daarbij begeleid door Fokker-organist Ere Lievonen, met als sidekick de bekende Nederlandse componist/uitvoerder Wouter Snoei, die samen met Carolina Eyck fijntjes de overeenkomsten tussen de theremin en het 31-toonsorgel zal demonstreren aan het publiek.

www.muziekgebouw.nl/agenda/7872/   >>>
Zondag 12 mei 2019, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ 
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP 
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org


Musici

Carolina Eyck, theremin

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Wouter Snoei, electronicsProgramma

(meer informatie later)

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst, Hofstee stichting en Gemeente Amsterdam (district East).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors