19 januari 2020  |  Laurens de Man, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 19-01-2020 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Consonanze Stravaganti


Onder de titel 'Conzonanze Stravaganti' zal de jonge en getalenteerde organist Laurens de Man een bijzonder orgelconcert geven. Voor zijn eerste kennismaking als organist met het 31-toonsorgel heeft hij werken geselecteerd uit verschillende stijlperiodes, met op het programma componisten die, zoals hij het zelf omschreef, 'de scherpe kantjes van de middentoonstemming opzochten'. Een mooie uitdaging voor een musicus die voor zijn jonge leeftijd al zeer ervaren is. Zo is Laurens de Man (Den Bosch, 1993) actief als organist, pianist en klavecinist. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij David Kuyken, Jacques van Oortmerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga en volgde ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. In 2016 slaagde hij cum laude voor zijn masterexamen orgel en een jaar later behaalde hij op uitmuntende wijze zijn masterdiploma piano. In 2017 zette hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar. Hij won diverse belangrijke muziekprijzen, waaronder de eerste prijs, de publieksprijs én de Jan Welmersprijs tijdens de International Martini Organ Competition in Groningen in 2017 en de Sweelinck-Mullerprijs in 2018. Het oeuvre van J.S. Bach speelt een bijzondere rol in zijn activiteiten. Zo trad hij op bij het Bachfestival Dordrecht en speelde hij Bach in De Wereld Draait Door. Ook was hij te zien bij Podium Witteman op de NTR. Sinds januari 2012 is Laurens de Man hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht en sinds 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Desondanks vindt hij tijd om als solist op te treden en kamermuziek uit te voeren, zoals dit concert op zondagochtend. Met onder meer op het programma de vroegste muziek voor toetsen uit de Robertsbridge Codex, composities van de uit de Lage Landen afkomstige 'Italiaanse' componist Giovanni de Macque die is beïnvloed door Carlo Gesualdo, werk van J.S. Bach gespeeld in de middentoonstemming en composities uit het repertoire van het 31-toonsorgel. Kortom, Laurens de Man neemt het publiek mee in een muzikaal avontuur en laat het Fokker-orgel zijn buitengewone mogelijkheden horen in een programma dat reikt van de alleroudste orgelmuziek (14e eeuw), via een extravagante 17de-eeuwse Italiaan tot aan onze tijd.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/8238/   >>>
Zondag 19 januari 2020, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

 

Musicus

Laurens de Man, Fokker-orgel

 

 

Programma

Werken van o.a. Johann Sebastian Bach, Hans Kox, Giovanni de Macque en Hans Koolmees

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors