Jos Zwaanenburg

foto van Jos Zwaanenburg Jos Zwaanenburg (1958) studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam: fluit bij Joost Tromp en compositie bij Wim de Ruiter. Hij studeerde daar af in 1985 'met onderscheiding'. In 1984 behoorde hij tot de prijswinnaars van het Gaudeamus internationaal Vertolkers Concours. Hij gaf talloze concerten in Europa, de V.S. en Zuid-Amerika, (solo-recitals, als solist bij diverse orkesten en als lid van verscheidene kamermuziek-ensembles zoals de Barton Workshop, het Gaudeamus Solisten Ensemble, het Xenakis Ensemble, The Cornelius Cardew Ensemble en The Interval Chamber) en maakte radio- en t.v.-opnamen.

Hij geniet bekendheid om zijn onderzoek van nieuwe speeltechnieken voor de fluit, waarbij hij zijn interesse in uitvoeren, componeren en de toepassing van live-elektronica combineert. Tevens is hij bekend door de samenwerking met de Nederlandse fluitbouwers Eva Kingma en Dirk Kuiper, hetgeen in 1986-87 resulteerde in de bouw van de eerste altfluit met open kleppen: het begin van een nieuwe ontwikkeling in de wereld van de fluitbouw. In de kleppen zijn kleine gaatjes gemaakt waardoor microtonen nauwkeurig te realiseren zijn. Vele componisten van verschillende nationaliteit hebben werken speciaal voor hem gecomponeerd.

Zwaanenburg doceert aan de muziekafdeling van University College Bretton Hall (Leeds, G.B.) waar hij tevens de artistiek leider is van hun ensemble in residence (The Cornelius Cardew Ensemble). Verder is hij gastdocent aan de universiteit van Oxford Brookes en het Conservatorium van Amsterdam. Hij maakte diverse platen en CD's voor labels als Erasmus, Etcetera, Virgin, CRI, en Anserine Music.

Hij componeerde Cherubs' Chirrup in 1992 op verzoek van Joop van Goozen. Het werk is specifiek geschreven voor 31-toonsorgel en de genoemde open kleppen-altfluit (waarop onder meer een betrouwbare 31-toons toonladder kan worden geproduceerd) en live-elektronica. Het staat op de CD 50 jaar Stichting Huygens-Fokker. Het 31-toonssysteem wordt hier als een evenredig zwevend systeem benaderd waarbinnen alle 31 tonen in het octaaf even belangrijk zijn: er wordt geen gebruik gemaakt van tonale principes.

Zwaanenburg volgde in 1998 Marian van Dijk op als directeur van de Stichting Huygens-Fokker en vervulde die functie tot september 2000 waarna Ned McGowan directeur werd. Hij geeft momenteel les aan het Conservatorium van Amsterdam in "Contemporary Music Through Non-western Techniques", "Advanced Rhythm" en "Live Electronics". Zwaanenburg is ook gastdocent aan de muziekafdelingen van de Universiteit van York en de Oxford Brookes Universiteit.