5 april 2020 | met o.a. Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 05-04-2020 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Laboratonium 4

Ook de vierde editie van het Laboratonium zal in het teken staan van het experiment met (micro)tonen. Zo staat nieuw werk van verschillende jonge en gearriveerde componisten op het programma, waarbij het Fokker-orgel wordt aangestuurd door een computer. Dat laatste is ook het geval met een impro-compositie van de bekende Nederlandse componist Guus Janssen. Zijn wonderbaarlijke compositie 'Fok' bestaat uit meerdere door hem geïmproviseerde fragmenten die samen op kundige wijze tot een compositie zijn gesmeed. Daarnaast klinkt de wereldpremière van de jonge getalenteerde componist Boris Bezemer. Ook keert duo Off<>zz terug met een spannend nieuw gezamenlijk werk. Onder de projectnaam 'CodeKlavier' ontwikkelden Felipe Ignacio Noriega en Anne Veinberg een succesvol systeem waarmee de pianist digitale codes kan creëren door een toetsenbord te bespelen. Ondersteund door de componist achter een laptop ontstaat er op deze wijze een voor het duo kenmerkend klankresultaat. De fantasievolle improvisaties van Bart van Dongen in de Euler-Fokker toongeslachten staan ook op het programma. De componist en improvisator neemt hierbij zelf plaats achter de exceptionele speeltafel van het Fokker-orgel. En als laatste een nieuwe compositie en tevens ode aan Leo de Vries (voormalig violist van het Rotterdams Philharmonsich Orkest, microtonaal denker en en één van de trouwste bezoekers van de Fokker-orgelserie, die in 2018 op 93-jarige leeftijd overleed) door de Nederlandse componist René Uijlenhoet voor het Fokker-orgel met elektronica.


www.muziekgebouw.nl/agenda/8256/   >>>
Zondag 5 april 2020, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musicus


Ere Lievonen, Fokker-orgel

Anne Veinberg, toetsen

Felipe Ignacio Noriega, laptop

Bart van Dongen, Fokker-orgel

 Programma

Werken van o.a. Guus Janssen, Boris Bezemer, Bart van Dongen, René Uijlenhoet, Wouter Snoei/Jelte Althuis en Off<>zz (Felipe Ignacio Noriega /Anne Veinberg)

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker. Onze sponsors