3 maart 2019 | Ensemble SCALA

Fokker-orgelconcert | 03-03-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Microfobia


Wie is er bang voor kleine toonsafstanden? Met dit nieuwe programma zet Ensemble SCALA de (micro)toon door composities uit te voeren die alle gebaseerd zijn op een verschillende verdeling van het octaaf. Zo klinken er naast de vijfdetonen van het 31-toonssysteem ook kwarttonen van het 24-toonssysteem, derdetonen van het 19-toonssysteem en de volledig zuivere tonen van de boventoonreeks. Een concert vol microtonen dus. Maar is dit om bang van te worden? Gezien de reeks intrigerende werken die de revue zal passeren is er niets om voor te vrezen. Op het programma staat namelijk de langverwachte première van een nieuw aansprekend werk van de in Berlijn woonachtige Braziliaans/Italiaanse componist Fabio Costa, die als geen ander weet hoe boventonen in muziek het best tot hun recht komen. Daarnaast zal een nieuw werk uitgevoerd worden van de Nederlandse componist Piet-Jan van Rossum, die bekend staat om zijn verfijnde toonkeuzes en muzikale opbouw. Naast deze werken klinken er enkele stukken in kleine bezetting, waaronder een sfeervol werk van Anton de Beer, de vroegere organist van het Fokker-orgel, met een titel die nog niet veel verraadt, 'Speelmuziek II' uit 1975. En als klap op de vuurpijl een geleide improvisatie door het gehele ensemble in een stemming die pas na het concert wordt prijsgegeven!

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/7808/   >>>
Zondag 14 januari 2018, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Ensemble SCALA

Raymond Honing, fluit

Michel Marang, klarinet

Manuel Visser, altviool

Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar

Anne Veinberg, Carrillo-piano & keyboards

Ere Lievonen, Fokker-orgel

Glenn Liebaut, percussie

 

 

Programma

Piet-Jan van Rossem (1966) – nieuw werk (2018-2019)

Anton de Beer (1924-2000) – Speelmuziek II (1975)

Fabio Costa (1971) – nieuw werk (2019)

(meer informatie later)


 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst en Gemeente Amsterdam (district East).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors