14 april 2019 | Jan Hage, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 14-04-2019 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Jan Hage bedwingt 't 31-toonsorgel

De speciale gastmusicus van dit ochtendconcert is de bekende Nederlandse organist Jan Hage, die een warm pleitbezorger en veelgevraagd vertolker van hedendaagse orgelmuziek is. Als solist trad hij onder meer op met Slagwerk Den Haag, Asko|Schönberg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 1995 werd hij benoemd als organist van de Kloosterkerk in Den Haag en in 2011 van de Domkerk in Utrecht. Aan Jan Hage nu de taak om alle 31 toetsen in het octaaf van het Fokker-orgel te bedwingen. En dat is een uitdagende opgave, zeker als een organist niet maandelijks achter de zwart-wit-blauwe toetsen plaats kan nemen. Toch is dit bij Jan Hage in goede handen. Zijn virtuositeit en interpretaties werden al geprezen voordat hij tot driemaal toe met onderscheiding zijn orgeldiploma's behaalde en meerdere concoursen won. En in 2006 ontving hij zelfs de 'médaille d'argent' van de Société Académique Arts-Sciences-Lettres in Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Daarnaast heeft Jan Hage jaren geleden een artikel over het Fokker-orgel geschreven voor het tijdschrift Het Orgel, waardoor hij reeds veel theoretische kennis over dit unieke instrument heeft opgedaan. Op het programma zullen werken staan die nooit eerder in de middentoonstemming zijn gespeeld, zoals composities uit het fin de siècle. Naast imposante composities uit de 20ste-eeuw zullen er tevens een aantal werken uit het repertoire van het 31-toonsorgel worden uitgevoerd van componisten als Ivan Wyschnegradsky, Paul Christiaan van Westering en Peter Schat. Kortom, een boeiend concert met Jan Hage dat u zeker niet mag missen.


www.muziekgebouw.nl/agenda/7856/   >>>
Zondag 14 april 2019, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 13,50 Normaal | € 11,00 Stadspas | € 11,00 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musicus


Jan Hage, Fokker-orgel

 Programma

(meer informatie later)


Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard CultuurfondsAmsterdams Fonds voor de Kunst, Hofstee stichting en Gemeente Amsterdam (district East).

Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker. Onze sponsors