13 dec. 2020 | Joseph Puglia & Emmy Storms, viool | Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 13-12-2020 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Hommage aan Lemkes & Vos

Joseph Puglia en Emmy Storms, twee topviolisten, geven een historisch concert met werk voor vioolduo en begeleiding, gecomponeerd in de middentoonstemming en de 31-toonsstemming. Zij brengen hiermee een hommage aan het bekende Nederlandse vioolduo Bouw Lemkes (1924-2016) en Jeanne Vos (†2000). Gestimuleerd door hun interesse voor natuurkunde ontwikkelde het echtpaar Vos en Lemkes sinds 1959 als vioolduo een verfijnde aanpak van stemmingsprincipes die nationaal en internationaal veel aandacht trok. Indrukwekkende uitvoeringen van de eerste sonate voor twee violen van Henk Badings wekten zowel de belangstelling van professor Adriaan Fokker als die van het internationale concertcircuit, wat leidde tot een langdurige samenwerking tussen het duo, Badings en Fokker. Naast een concert voor twee violen en orkest componeerde Henk Badings in totaal maar liefst vier van de vijf sonates voor vioolduo in het 31-toonssysteem. Tevens droeg Hans Kox een werk aan hen op, namelijk de 'Serenade' voor twee violen in het 31-toonssysteem uit 1968. Maar ook de Australische componist Bill Coates, die al in de jaren '70 in het bezit was van een archifoon (een elektronisch 31-toonsorgeltje) en niet te vergeten de Nederlander Anton de Beer, de vroegere vaste organist van het Fokker-orgel. Door het uitvoeren van werken uit het repertoire van dit illustere tweetal zal het nieuwe vioolduo Puglia & Storms zonder meer in hun voetsporen treden. Toch staan er niet alleen vioolduo's op het programma. Op verzoek van Joseph Puglia, die overigens al in 2010 diverse microtonale werken van Hans Kox in de Fokker-orgelserie heeft uitgevoerd, klinkt tevens een reprise van het monumentale 'Synaesthesia Suite' van Kate Moore, dat in 2014 speciaal voor hem is gecomponeerd. In alle andere werken op het programma wordt Puglia vergezeld door de uitmuntende violiste Emmy Storms, de kersverse winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2019.

 

www.muziekgebouw.nl/agenda/8268/   >>>
Zondag 13 december 2020, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ 
Prijzen: € 14,50 Normaal | € 11,50 Stadspas | € 11,50 CJP 
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org


Musici

Joseph Puglia, viool

Emmy Storms, viool

Ere Lievonen, Fokker-orgelProgramma

Werken van o.a. Henk Badings, Kate Moore, Hans Kox, Bill Coates en Anton de Beer

 

 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de KunstZabawas en Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors