27 juni 2021 (voorheen 11 april 2021) | Ere Lievonen, Fokker-orgel

Fokker-orgelconcert | 27-06-2021 - 11.00 uur | Kleine Zaal - Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Romantiek in middentoonstemming


Eerste organist van het Fokker-orgel én rots in de microtonale branding Ere Lievonen presenteert deze ochtend het muzikale resultaat van een meerjarig onderzoeksproject van Stichting Huygens-Fokker om romantisch orgelrepertoire in de middentoonstemming uit te voeren. Het (door)moduleren naar vrijwel alle toonsoorten is een veel gebruikt stijlmiddel door componisten uit de Romantiek. In de middentoonstemming is doormoduleren echter niet mogelijk. Dat het 31-toonssysteem, waarin deze stemming verborgen ligt, de oplossing voor dit probleem is begint gaandeweg meer en meer bekend te worden. Desalniettemin is het Fokker-orgel nog steeds het enige orgel ter wereld waarop onder meer romantische muziek op realistische wijze in deze stemming uitgevoerd kan worden. Met behulp van subtiele digitale orgelregisters van Hauptwerk, gestemd in het 31-toonssysteem, wordt een groot hybride orgel gecreëerd dat het romantische orgel (dat in grote kerken soms wel dertig tot zestig orgelregisters bevat) goed kan simuleren. Het vierdelige speakersysteem, dat enkele jaren geleden vlak boven de orgelpijpen van het Fokker-orgel is aangebracht, schept de illusie dat de toegevoegde klanken uit het akoestische orgel komen waardoor een groot orgel tot stand komt. Het fascinerende idee om romantische orgelmuziek in de middentoonstemming tot leven te brengen is reeds een lang gekoesterde wens van Stichting Huygens-Fokker, aangezien Christiaan Huygens (uitvinder van de 31-toonsstemming) zich in 1691 toekomstmuziek had voorgesteld waarin men wél in de middentoonstemming kon doormoduleren. Aan alleskunner Ere Lievonen de nobele taak om dit idee te verklanken. Op het programma staan werken van beroemde negentiende-eeuwse componisten als Anton Bruckner en César Franck.

NB. Dit concert was voorheen op 11 april gepland, maar is door eerdere maatregelen van de overheid naar 27 juni 2021 verplaatst.

www.muziekgebouw.nl/agenda/9168/   >>>
Zondag 27 juni 2021, 11.00 uur | Kleine Zaal, Muziekgebouw aan 't IJ
Prijzen: € 14,50 Normaal | € 11,50 Stadspas | € 11,50 CJP
www.muziekgebouw.nl | www.huygens-fokker.org

 

Musici

Ere Lievonen, Fokker-orgel


 

Programma

César Franck - Fantaisie in C op. 16 (1856-63)

Anton Bruckner (arr. Sigfrid Karg-Elert, 1928) - Episoden aus dem 1. und 4. Satz der III. Symphonie

Anton Bruckner (arr. Erwin Horn) - Andante aus der Symphonie "Nr. 0" in d (1869)

Richard Wagner (arr. Alexander Wilhelm Gottschalg) - Vorspiel zu Tristan und Isolde (1857-59)

Anton Bruckner (arr. Sigfrid Karg-Elert, 1928) - Episoden aus dem 2. und 4. Satz der VII. Symphonie

Josef Rheinberger - Cantilene, uit Orgelsonate nr. 11 op. 148 (1887)

Louis James Alfred Lefébure-Wély - Sortie in Es (1867)


 

Ondersteuning

Dit programma werd mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam (stadsdeel Oost).


Tevens het SNS REAAL Fonds - nu Fonds 21 (renovatie Fokker-orgel), het Prins Bernhard Cultuurfonds (renovatie Fokker-orgel), het Muziekgebouw aan 't IJ en Stichting Huygens-Fokker.  Onze sponsors